Idag går 93 procent av alla treåringar i förskolan och 88 procent av tvååringarna. Förslaget som läggs fram inför partikongressen i april, beräknas kosta mellan 500 miljoner och en miljard kronor, beroende på  hur många fler barn som skulle börja tidigare. Totalt kan det handla om 5000 barn, enligt Socialdemokraterna.
  Riskerar inte det här att göra barngrupperna större?
  – Eftersom vi finansierar varje plats så behöver det inte göra det. Men i vissa fall kan det bli så i kommuner som inte har en princip om att hålla en viss nivå på grupperna, säger Mikael Damberg, partiets gruppledare i riksdagen.
  Socialdemokraterna ville på dagens pressträff inte medge att det fanns ett problem med stora barngrupper. På en rak fråga svarade Mikael Damberg och Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, att det ser väldigt olika ut i kommunerna.

Från tre års ålder är förskolan allmän och avgiften reduceras från maximala 1260 kronor per månad till 840 kronor.  Om förskolan blir allmän från två års ålder skulle avgiftssänkningen ske redan då.
  Är det pengarna det hänger på att vissa familjer inte sätter sina barn i förskolan tidigare?
  – Jag tror inte det är så för alla barnfamiljer. En del vill vara hemma längre eller vara hos dagmamma istället. Men när vi införde allmän förskola från tre års ålder såg vi att fler blev intresserade. Man tar bort det ekonomiska hindret som finns för en del familjer med dålig ekonomi.
  Motivet till förslaget är försämrade skolresultat och fler avhopp från gymnasiet.
  – Forskning visar att tidiga insatser är avgörande. Barn som går i en högkvalitativ förskola klarar sig både bättre i skolan och i livet, säger Mikael Damberg.
  Socialdemokraterna vill därför också satsa på kompetensutveckling för all personal, förskollärare och barnskötare.

Några nya pengar handlar det dock inte om. Socialdemokraterna har i sin budgetmotion redan presenterat ett förslag för vidareutbildning för lärarkåren, och där ska barnskötarna ingå. Kostnad: 450 miljoner kronor.
  Idag går utvecklingen mot att kommunerna främst vill anställa förskollärare, varför skulle de då vilja satsa på att vidareutbilda sina barnskötare?
  – Det  sänder i alla fall en signal om att barnskötarna har samma rätt till vidareutbildning, säger Mikael Damberg.