Rågknäcke á la Långbro
Receptet är hämtat från Kockarnas bröd. 48 favoritrecept från flera av Sveriges främsta kockar. Detta recept är av Fredrik Eriksson. (Ordalaget bokförlag).
Det här behöver du till 25 brödkakor:
25 g jäst
5 dl ljummen standardmjölk
0,3 dl honung
1 l fint rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 msk salt
1 tsk bikarbonat
0,5 msk anis
Sesamfrön och flingsalt att strö på.
Gör så här:
Dag 1:
• Lös upp jästen i mjölken. Blanda med allt utom saltet. Arbeta 10 minuter i hushållsmaskin. Häll i saltet mot slutet. Lägg degen i smord bunke. Täck med plast och låt vila i kylen över natten.
Dag 2:
• Ta fram degen en kvart innan du ska arbeta med den. Dela degen i 25 bitar och rulla dem till bullar. Låt vila 10 minuter.
• Kavla varje bulle så tunt du kan. Strö rikligt med mjöl på bakbordet. Gör hål i varje rund kaka och nagga med gaffel eller kruskavel.
• Lägg över på plåtar med bakplåtspapper. Spraya med vatten och strö på sesamfrön och flingsalt.
• Värm ugnen till 225 grader och grädda bröden 12-14 minuter.
• Förvara torrt.