Deras kamp ger fler toaletter
Nu slipper allt fler kvinnor i Indien smyga ut i kvällsmörkret för att kissa och bajsa. Och flickor i Rumänien kan gå på toa i skolan. Genom Anushas och Claudias arbete får allt fler toaletter.
De bor på skilda platser men kämpar för samma sak.
Anusha Bharadwaj från Orissa i Indien berättar hur en ny toalett ser ut: Två plattor för fötterna, en vit skål i mitten för kisset och bajset, en kran med vatten och en hink att ösa vatten ur för att spola.
Bredvid visar Claudia Wendland en affisch på ekologiska toaletter i skolor i östra Europa.
Båda är här under Världsvattenveckan i Stockholm.
Anusha tillhör organisationen Gram Vikas. För sju år berättade hennes kollega att Gram Vikas fått 20 000 familjer att installera vatten, mura och bygga toaletter i 250 byar.
– Nu har vi nått 988 byar och 314764 invånare, berättar Anusha.
I Indien uträttar fortfarande 626 miljoner sina behov i det fria. Medan det finns män som hoppar ut ur sina bilar till närmsta buske, med mobiltelefonen i handen, får fattiga kvinnor på landsbygden smyga sig ut i gryningen och på kvällen för att kissa och bajsa. Ofta går de tillsammans – av rädsla för att bli sexuellt trakasserade.
Anusha Bharadwaj. Foto: Ann-Christin Sjölander |
Anusha uppmuntrar kvinnor att starta självhjälpsgrupper och att få männen med sig på att installera vatten och toaletter. Det har gått över förväntan.
– Antalet flickor som går i skolan har ökat med 89 procent i de områden där vi arbetar. När de blir giftasvuxna kräver de att männen har eller installerar vatten och toalett, berättar Anusha.
Mer okänt är att det till och med i Europa finns skolor på landsbygden med så smutsiga och äckliga torrdass att barnen inte ens vill gå in där. Till exempel på landsbygden i Rumänien. Pojkarna kissar bakom dasset, medan flickorna inte har någonstans att ta vägen.
– Även om vi inte kan jämföra oss med Indien är det revolutionerade för barnen att få rena toaletter inomhus, berättar Claudia Wendland från WECF, en kvinnoorganisation i Europa.
WECF har installerat toaletter i 50 skolor i åtta länder i östra Europa och Centralasien.