Det är torsdag och det innebär levande musik på Ammerudlundens äldreboende i Oslo. Det är svårt att tro att det här är det mest omtalade äldreboendet i hela Norge. Först som ett hyllat sådant, men i februari förra året ändrades bilden.
  – Det var här de rusade ned med kameran, säger undersköterskan Tone Follinglo och visar vägen ned i ett trapphus och genom ett garage. 

På andra sidan finns ett överbelamrat skyddsrum utan fönster. För ett år sen stod här patientsängar på rad där några av de anställda övernattade. När bilderna sändes på public service-kanalen NRK var skandalen ett faktum.
  – Vi blev förvånade när det kom på nyheterna, för vi höll på att samla in dokumentation som styrkte situationen, men sen blev jag så glad. Det var en gudagåva, säger Tone, som är förtroendevald för Fagforbundet.
  Det var de olagliga arbetspassen som väckte störst uppmärksamhet. Sjuksköterskor och undersköterskor som ville jobbade dubbla skift, från åtta på morgonen till elva på kvällen, ofta många dagar i rad. Övertidsersättning fick de inte. Det visade sig också att det inte betalades in rätt pension, trots att det dragits från lönen.
  – Jag fick ett brev där det bara stod noll på allting. Det värsta är att känna sig så grundlurad, säger undersköterskan Heidi Winther, 50 år.

När ”bomben sprängts”, som Tone kallar det, kom snabbt nya avslöjanden om liknande förhållanden på flera av Adeccos äldreboenden. På ett annat boende jobbade personalen ännu mer, uppemot 100 timmar i veckan, 20 dagar i sträck. Snart hade fyra av fem kommuner sagt upp avtalen med bemanningsföretaget. Redan 14 mars tog kommunens bolag Oslo omsorg över driften av Ammerudlundens äldreboende.
  – De fick anställa 18 årsarbetare för att kunna ta bort de dubbla skiften, säger Tone.
  Att lönerna varit för låga märktes direkt, en undersköt­erska tjänade 60 000 mer när kommunen tog över.

Efter bara en månad meddelade Adecco att de inte längre ville driva äldreboenden i Norge. De ersatte också de anställda för övertiden. Tone fick närmare 150 000 norska kronor. Flera gånger upprepar hon och Heidi att det är så lätt att bli lurad. När nu det borgerliga styret i Oslo vill lägga ut äldreboendet till anbud igen oroar de sig för sämre villkor.
  – Jag är 52 år och det värsta är pensionen, alla pengar som försvunnit. Nu känner jag trygghet och har inte lust att bli privat igen, säger Tone.
  Först 2010 var Tone med och startade en fackklubb på Ammerudlunden. Efter avslöjandena är så gott som alla anställda med i facket. På centralnivå ser Fagforbundet ett samband mellan privatiseringar och inhyrning och vikariebruk. De har inrättat en egen grupp som ska jobba med privatiseringar på tvärs över avdelningarna.
  – Vi säkerställer att personal med kompetens inom media, organisation, juridik och så vidare jobbar tillsammans med ärendena. Vi har också rustat upp utbildningen för de förtroendevalda så att de vet vad de ska titta efter, säger Wegard Harsvik på Fagforbundet.

Adecco

• Adecco kallar sig världens största bemanningsföretag med en halv miljon medarbetare.
• Adecco Helse, som drev äldreboendena, har erkänt att brott mot både avtalen och arbetsmiljölagen förekommit och godtagit att kommunerna sagt upp avtalen.
• I maj i år kom en dom mot en av cheferna. 50 000 i böter eller 21 dagar i fängelse, för brott mot arbetsmiljölagen, enligt Berlingske Tidende.