När har jag rätt att korta arbetstiden?
Jag arbetar växelvis dag och natt i vården och undrar när jag har rätt till arbetstidsförkortning. Kan jag till exempel ta ut förkortningen när jag arbetar dagtid? Hur länge ska jag arbeta natt för att kunna ta del av arbetstidsförkortning? Ska nattarbetet vara schemalagt under en viss tid för att det ska gälla? /Ulrika
SVAR: Om den ordinarie arbetstiden är förlagd till såväl vardag som söndag och helgdag eller vardag och helgdag, ska arbetstiden för en heltidsanställd utgöra 37 timmar per vecka. Detta gäller förutsatt att du arbetar inom landstingssektorn eller i ett företag som är anslutet till Pacta.
För en heltidsanställd med ständig nattjänstgöring ska arbetstiden utgöra i genomsnitt 36 timmar och 20 minuter. Har man arbetstiden förlagd till såväl dag- som nattjänstgöring, så kallad rotationstjänstgöring, ska veckoarbetstiden i genomsnitt vara 36 timmar och 20 minuter inom begränsningsperioden. Detta gäller under förutsättning att nattpassen under begränsningsperioden utgör minst 20 procent av den totala arbetstiden. Om du inte arbetar inom landstingssektorn, hör av dig till din sektion som kan hjälpa dig att reda ut din arbetstid.