SVAR: Körsbärsflugans angrepp upptäcker man ofta först vid skörd, när angripna bär har insjunkna och missfärgade partier. Fruktköttet är förstört och ur bäret kryper vita fluglarver, som faller till marken där de övervintrar och förpuppas. Den svartglänsande flugan som sedan kläcks är tre-fyra millimeter, har fläckiga vingar och en klargul, trekantig fläck på ryggsidan. I juni-juli sticker den in sina ägg under skalet på de knappt halvmogna karten.
  Det finns inga kemiska preparat för oss hobbyodlare. Men man kan försöka med att täcka marken under trädet med fiberduk och sedan samla upp alla nedfallande larver. Är trädet relativt litet kan man också prova att svepa in det i en fiberduk, vilket dessutom skyddar mot björktrastens attacker. På våren täcker man åter marken med en fiberduk och lägger ett lager sand på som tyngd. Då hindras flugorna att komma ut efter förpuppningen.
  Att flitigt gräva i och irritera marken under trädet under vår och höst kan också det minska angreppets storlek. Några växt­er som körsbärsflugan värdväxlar med är skogs- och rosentry, snöbär och hägg. Dem ska man alltså inte ha i närheten.