SVAR: Vill ni skapa karaktär och få funktion inom rimlig tid bör ni satsa på så stora träd som möjligt, beroende på budgeten. Pilar är mycket riktigt snabbväxande och det räcker ofta att man sticker ner några årsskott i marken för att de ska rota sig. Här finns allt från små låga risiga buskar upp till 30 meter höga träd. Det finns vackra fontänpilar med hängande växtsätt eller den mindre bollpilen, med speciell karaktär  i grupp eller som enskilt träd.
  Vanlig sälg fungerar bra både som buske och mindre träd och väljer ni hanexemplar gynnar ni insekterna med en tidig och livsviktig pollengiva. Rönnar är alltid trevliga och blir inte så stora, med fin höstfärg i blad och frukter.  Poppel är också snabbväxande, från smala pelarpopplar till mycket stora träd. Poppulus alba har dekorativa blad med vitaktig undersida och är ett vackert träd.
  Bland buskar kan ni välja rot­äkta och icke förädlad syren. Häggmispel är  effektfull och vacker och lyser upp med sina blommor och höstfärger.
  Men hur man än vrider och vänder på det byggdes inte Rom på en dag. Naturen tar sin tid och det kan löna sig att fundera både en och två gånger på valet och gestaltningen av sin mark.