Vi läser, träffas, pratar, diskuterar, argumenterar och äter kanske en bit under tiden. Vi har en bokcirkel. Och vi är inte ensamma. Jobbarkompisarna har en cirkel, grannarna en annan, barndomskompisarna en tredje.
  Det stora problemet med cirklarna brukar vara detsamma oavsett vilka och var man träffas – att hitta tillräckligt många exemplar av boken så att alla kan läsa varsitt.

För alla boende i Växjö är problemet löst. Där har biblioteken lanserat bokcirkelkassen.
  Bokcirkelkassarna kan lånas under sex veckor och innehåller minst åtta pocketböcker av boken, en presentation av författaren och diskussionsfrågor.
  – Det blev en jättesuccé på en gång vi startade med kassarna. För den stressade nutidsmänniskan fungerar det bra med ett färdigt kit. Vi har 75 olika kassar och de allra flesta är utlånade just nu, till vissa finns dessutom en lång kö, säger bibliotekarien Karin Vikström,  som ansvarar för projektet.

Vad hon vet är Växjö ensamma i Sverige om kassarna, men hon tror att de får efterföljare med tanke på hur många bibliotek som har hört av sig.
  Kan man säga vad som utmärker en bra bokcirkelbok?
  – Det kan man. Den ska inte vara för tjock, i antalet sidor. Det ska finnas ett tema som är intressant att debattera, ett moraliskt dilemma eller ett samhällsproblem. Den optimala cirkelboken är Doktor Glas av Hjalmar Söderberg, den har ett moraliskt dilemma som går genom alla tider.

Tips till dig som vill starta en bokcirkel

1. Var helst inte fler än åtta personer.
2. Välj att läsa och prata om en och samma bok.
3. Bestäm från början hur lång varje träff ska vara.
4. Turas om att välja bok, låt en person välja till varje gång.

Tipsen kommer från bibliotekarien Karin Vikström.

Vinn boken!

Var med i utlottningen av Doktor Glas. Skicka ett kort med namn och adress till:  Kommunalarbetaren, Box 196 11, 104 32 Stockholm.
Märk kortet ”Doktor Glas”. Eller sms:a till 72672. Skriv karb bok bokens titel namn adress (ett mellanslag mellan varje ord).
Kostar 4 kr. Senast 25 april.