Kultur kan vara bästa medicinen
Fagottgott, Klara, Bus och Pilutta dig. Det var några av artisterna som var på audition till Kultur i vården som drivs av Stockholms läns landsting. Syftet är att alla ska få tillgång till kultur även vid sjukdom.
– Förra året bokades ungefär 3 200 uppträdanden åt vuxna och barn, säger Lisbeth Olsson, handläggare på Kultur i vården.
Bakom henne står flera artister som väntar på sin tur. Det är mycket skratt och prat medan de gör sig i ordning. Clownnäsor tas på och fioler stäms.
– Man ser till att man får en mix av olika genrer. Det finns så olika smaker. Vissa vill bara ha högläsning, säger Lisbeth Olsson.
Kommunalaren Karin Lindkvist är undersköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Hon tycker att det är bra med kultur på sjukhusen.
– Allt som gör det lättare för barnen är viktigt. Vi har clowner som kommer varje vecka och målarverkstad som några håller i. De barn som orkar kan gå ut i dagrummet och måla eller bygga med lera. Det är den bästa medicinen.
Lisbeth Olsson har suttit med i juryn för att välja ut artister till barnsjukvården, tillsammans med två andra handläggare och tre beställare från Astrid Lindgrens barnsjukhus i Huddinge och Solna. De har bestämt vilka artister som ska få vara med till nästa års katalog. Från katalogen kan vårdenheter välja vilka de vill boka.
– Det är många artister som säger att det är det bästa de har gjort. De kanske träffar barn som är apatiska och inte pratat på flera månader, men som plötsligt börjar prata. Det har hänt att äldre glömt kvar sina kryckor eller någon rullator efter uppträdandet. Inom psykiatrin finns de som inte klarar av att prata, men genom musiken öppnas plötsligt stängda dörrar, säger Lisbeth Olsson och fortsätter:
– Det är viktigt med kultur eftersom människor mår bra av det. Även själen måste få sin medicin.
Kultur i vården
• För landstingets sjukvårdsenheter är det gratis att beställa artister. Kommunala och privata enheter betalar 50 procent av kostnaden.
• Det finns två kataloger: en för barn och en för ungdomar och vuxna. Programmen vänder sig till de som varit sjuka en längre tid.
• Projektet har bedrivits sedan 1980-talet.
• Förra året fick Kultur i vården 11,8 miljoner i landstingsbidrag. Pengarna täcker olika projekt såsom Film i vården och musikverkstäder för barn. Och det är många som vill bidra.