Utbildningen av äldrespecialistundersköterskor, eller äskor som de kallar sig själva, startades förra våren. Det är den första av sitt slag i Stockholmsområdet. Ann-Britt Lundberg är nöjd med utbildningen.
– Föreläsningarna är jättebra. Det är kul att man kan lära sig så mycket nytt efter över 20 år i yrket, säger hon.

Äskorna får en ökad kunskap om sjukdomar som är vanliga bland äldre, men fokus ligger inte bara på sjukdomar. En viktig del av utbildningen är kunskapen om att bibehålla det friska. Studenterna utbildas bland annat i hur aktiviteter utformas för att passa de äldres individuella behov.
– För att trivas med livet, måste man ha en mening med det. De aktiviteter vi lär ut är till för att skapa en mening för äldre, sjuka personer, säger Solveig Hallgren som är ansvarig för utbildningen.

Ann-Britt Lundberg arbetar på ett kommunalt vårdhem och tycker att hennes arbetsgivare visat ett bristande intresse för de möjligheter hennes nya kunskaper öppnar upp. Hon är också kritisk till att de flesta av äskorna inte får någon ersättning av arbetsgivarna för studierna.
– Alla vill höja kompetensen bland vårdpersonalen, men ingen vill betala för det, säger Ann-Britt Lundberg.

Fyra studenter om utbildningen:


Mirva Tolonen,
undersköterska på Hornstulls servicehus.
– Vi som går utbildningen brinner för att jobba med äldre. Den nya kunskapen vi får på utbildningen gör jobbet ännu roligare.

Marianne Söderholm, undersköterska på Edsby slott.
– De som blir pensionärer nu ställer högre krav än tidigare generationer. De kommer inte nöja sig med att de enda aktiviteterna som finns på äldreboenden är bingo. Vår utbildning är anpassad efter de nya kraven.  

Albertina Garcia, undersköterska på Huddinge sjukhus.
– Vi har ett viktigt yrke som kräver kunskap. Efter utbildningen kommer vi bidra med att höja kompetensen på våra arbetsplatser.

Rita Viinikka, undersköterska som jobbar som Personlig assistent.
– Det är lite tufft att studera samtidigt som man arbetar. Man jobbar på nätterna och pluggar på dagarna.  Men det är det värt. Alla som jobbar med äldre skulle behöva den här typen av utbildning.
 

Halvtidsstudier under två år

Skola: Åsö Vuxengymnasium. Kursstart: 19 mars, sista ansökningsdag är 15 februari. Utbildningens utformning: Halvtidsstudier under två år.  Undervisning en dag i veckan på Åsö gymnasium + självstudier. Tre praktikperioder på vardera fyra veckor ingår i studierna. Behörighetskrav: Omvårdnadsprogrammet + ett års arbetslivserfarenhet, eller annan undersköterskeutbildning + två års arbetslivserfarenhet. Hemsida: www.asovux.se