Osthyvelprotest mot privatisering i Sundsvall
Sundsvall planerar hastigt att lägga ut det sista av kommunens personliga assistans på entreprenad. 250 anställda kan nu tvingas byta arbetsgivare. Kommunals sektion tycker att det får vara nog med privatiseringar och anordnar en manifestation där osthyvlar får symbolisera hur välfärden hyvlas ned.
Sundsvalls kommun planerar nu privatisera den sista delen av den personliga assistansen, eftersom det beräknas spara kommunen fem miljoner per år. Sedan tidigare är två tredjedelar privatiserade. I november fick de anställda först höra om det och planen är att det ska vara klart i september.
− Som vanligt när det händer något så ska det gå så fort, fort, fort. Det finns ingen tid för eftertanke, säger Åsa Selander, ordförande för Kommunals berörda sektion.
Många oroliga kommunalare har hört av sig och det är flera saker som oroar.
− Dels heltidsjobben och försämrade arbetsvillkor, dels vad alla brukare vill, säger Åsa Selander.
Hon menar att det har blivit färre heltidsjobb på andra håll i kommunen efter privatiseringar. Hon påpekar att det finns bra privata alternativ också, men att man ska ha valmöjligheten att välja kommunen både som brukare och anställd.
Carina Pedro-Berglund är en av kommunens 250 stycken personliga assistenter som nu kan få en ny arbetsgivare. Hon höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när hon läste om det i tidningen en dag i november.
− Då tänkte jag att det här kan väl inte stämma. De måste väl informera oss?, säger hon och fortsätter:
− Man har hört att det är på gång mot privatiseringar mer och mer, men jag trodde inte att man skulle få läsa det här i tidningen.
Hon har arbetat för kommunen i många år och vill att det ska förbli så.
− Jag tror att om man vill så har man chansen att få ett jobb inom vården oavsett, men man trivs så bra där man är, säger Carina Pedro-Berglund.
Else Ammor (M), socialnämndens ordförande, beklagar personalens situation och att det gått så fort men menar att nämnden var tvungen att spara och bland flera förslag valde man det som såg till brukarnas bästa.
− Jag förstår att personalen är orolig och det är beklagligt att det blev så här. Men det är så när vi har det så svårt ekonomiskt, att vi måste effektivisera, säger hon.
Efter nämndens beslut ska frågan upp i kommunstyrelsen.
− Vi har majoritet i kommunstyrelsen också, så det här kommer att genomföras, säger Else Ammor (M).
Onsdagen den 18 januari kommer Kommunal att ha en manifestation på torget i Sundsvall.
− Heltidsmåttet, meddelarfriheten och kollektivavtalen, sådana saker kommer jag att lyfta i mitt anförande, säger Åsa Selander.
Sektionen har fått stöd av LO som skickar osthyvlar som ska delas ut, för att symbolisera att välfärden sakta hyvlas ned.
Kommer ni att kunna påverka politikerna?
− Man vill alltid hoppas. Men framför allt handlar det om att påverka människor på gatan, de som väljer politikerna. Att vem som helst på torget får en tankeställare när de skivar osten över vad det är som händer just nu, säger Åsa Selander.
Carina Pedro-Berglund tycker att det är viktigt att Kommunal anordnar en manifestation.
− Jag hoppas att folk ställer upp och kommer, man kan i alla fall visa vad man tycker, säger hon.
Flera andra kommuner har sedan tidigare lagt ut all sin personliga assistans på entreprenad, däribland Gotland, Staffanstorp, Vellinge och närliggande Ånge.