Så klarar du skiftarbetet
Skiftarbete där dag- och nattpass blandas kan slita på kroppen, eftersom de normala tiderna för mat och sömn rubbas. Därför bör man se till att kroppen får den återhämtning den behöver.
Så äter du
Ät på bestämda tider, ät inte så mycket på natten och ät i lugn och ro. De råden kommer från Maria Lennernäs, som forskar om arbetsmåltider, återhämtning och prestation på Högskolan i Gävle.
Vid skiftarbete är kosten extra viktig och sköter man inte den finns risk för både övervikt och sjukdomar.
– Det är bra för hjärnan att maten kommer på samma tidpunkt, säger Maria Lennernäs.
Hon berättar att dygnsrytmen inte är något man kan ställa om, utan den styrs av dagsljuset. Natten är till för återhämtning och då fungerar inte ämnesomsättningen som på dagen.
– Man ska tänka på att magen håller kvar dygnsrytmen. Därför ska man äta så lite som möjligt under natten för att kroppen har svårt att hantera blodsockret då, säger hon.
Maria Lennernäs betonar också vikten av att äta i lugn och ro.
– Kroppen behöver växla mellan att vara ansträngd och avslappnad.
Så sover du
Sömnen är viktig, det är då kroppen får tid att återhämta sig. Därför bör man se till att få mycket sömn, menar forskare som KA pratat med.
– Jag tror att det bästa är att försöka sova så mycket man bara kan. Man ska inte vara fokuserad på att bara sova vid ett tillfälle som när man endast jobbar dagtid, säger Göran Kecklund, docent på Stockholms universitet.
Han menar att man ska prioritera sömn och gärna ta tupplurar om det behövs.
– Det är en av nyckelfaktorerna till återhämtning, säger Göran Kecklund.
Björn Karlson, professor i arbets- och organisationspsykologi vid Lunds universitet, rekommenderar också tupplurar, framför allt vid nattarbete.
– Har man möjlighet att ta en tupplur är det ett ganska effektivt sätt att motverka trötthet.
Han tipsar också om att sova ihop ett ”förråd” av sömn när man ska gå på ett nattpass, som att gå och lägga sig en stund på kvällen innan man ska iväg.
Så lägger du schemat
Om du kan påverka ditt schema ska du planera det så att du hinner återhämta dig. Men det är väldigt individuellt, menar Göran Kecklund på Stockholms universitet.
Att lägga schemat beror lite på hur man är som människa och vilket sömnbehov man har, menar Göran Kecklund.
– Det är jättesvårt att säga. Det är så olika beroende på sociala behov, familj, livssituation men också hur man är som biologisk människa, säger han.
Vad ska man tänka på om man är morgon- respektive kvällsmänniska?
– Är man morgonmänniska ska man lägga så mycket dagpass på schemat som möjligt, men det innebär inte att man kan ta ett nattpass då och då. Kvällsmänniskor ska tänka lite tvärtom, säger han.
Återhämtningen är dock A och O och helst ska det vara elva timmar mellan skiften, menar Göran Kecklund.
– Vid kvällsskift som följs åt av dagskift kanske det bara blir nio timmar dygnsvila. Kroppen hinner inte återhämta sig då, säger han.