Redan på 1100-talet åts lutfisk och dopp i grytan. En gris slaktades ofta till jul och då togs allt tillvara, från fötter till skinka. På 1600-talet åts köttet ofta med kål och rovor av olika sorter. På 1800-talet blev pepparkakor populära, men det är framförallt under 1900-talet som det traditionella julbordet tog form med syltor, revbenspjäll, ägghalvor och risgrynsgröt. Så sent som för drygt 50 år sedan började lax, prinskorv och stekta köttbullar bli vanligt.

Julbordet har hela tiden påverkats av influenser utifrån och i årets kokböcker med julmat lånas idéer från olika delar av världen. Julkryddorna används i nya rätter med exempelvis bulgur och quinoa. Apelsiner, fikon och granatäpplen förgyller både sallader och efterrätter.
Här har vi valt ut fyra spännande rätter som kanske kan förnya ditt julbord. Två sallader som kan serveras varma, ljumna eller kalla och två efterrätter som kan förberedas i god tid. Bulgursallad med kardemumma och kanel har vi hämtat från Saltå kvarn (Ordalaget). Från Johannas julgodis (Semic) kommer mascarponetryffeln och saffransquinoan och chokladpannacottan är från Ulrikas GI-helger (ICA bokförlag).

Saffransquinoa med russin, mandel och granatäpple

Det behöver du till 6-8 portioner:
3 dl vit quinoa
1 gul lök
2 msk olivolja
1 kuvert saffran, ½ g
½ tsk salt
Svartpeppar
1 dl torkade tranbär
2 msk hackad bladpersilja
1 påse bladspenat

Garnering: 1 dl rostade mandelspån, granatäppelkärnor, färska fikon, persilja

Så gör du: Koka quinoan och häll av vattnet. Skala och finhacka löken och stek den gyllenbrun i lite olja.
Tillsätt saffran och quinoa och låt steka några minuter. Smaka av med salt och peppar och lägg upp quinoan på ett stort fat. Blanda ner tranbär, persilja och spenat.
Strö över mandelspån, granatäppelkärnor och klyftade fikon.

Kardemummabulgur

Det behöver du till 6-8 portioner:
4 dl vatten
2 dl bulgur
½ tsk salt
7 gröna kardemummakapslar
½ röd lök
½ paprika
1 apelsin
1 morot
1 tsk kanel
½ tsk sambal oelek
½ dl olivolja
1 granatäpple
1 dl pumpakärnor
Några kvistar persilja
Salt och svartpeppar

Så gör du: Lägg vatten, bulgur, salt och lätt krossade kardemummakapslar i en kastrull. Sjud på svag värme i 10 minuter. Låt svalna.
Skär rödlök i tunna strimlor och paprika i små tärningar. Skär varje apelsinklyfta i 4-5 bitar. Riv moroten grovt. Blanda kanel och sambal oelek med olivolja och häll ner i bulguren. Smaka av med salt och svartpeppar.
Strö kärnor från granatäpplet över salladen. Rosta pumpakärnorna i en het panna och strö dem  också över salladen. Toppa med hackad persilja.

Choklad- och saffranspannacotta

Det här behöver du till 4 portioner:
2 gelatinblad
4 dl grädde
½ dl florsocker
1 kuvert saffran, ½ g
100 g mörk choklad
2 färska fikon

Så gör du: Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter. Koka upp grädden med florsockret. Blanda hälften av grädden med saffran och det ena gelatinbladet. Bryt ner chokladen (spara två rutor) i kastrullen med den resterande grädden och tillsätt det andra gelatinbladet.
Häll choklad-blandningen i fyra glas. Ställ kallt i 1 timme. Häll på saffransgrädden och ställ in i kylen ytterligare två timmar. Garnera med riven choklad och fikonklyftor.

Mascarponetryffel

Det här behövs till 30 stycken:
200 g fin mörk choklad
100 g mascarpone
4 msk florsocker
Ca 50 g osaltade pistagenötter

Så gör du: Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna innan du blandar ner mascarponen och florsockret. Rör till en jämn smet.
Ställ in tryffeln i kylskåpet ca 2 timmar. Hacka under tiden pistagenötterna fint.
Rulla tryffeln till jämna bollar och rulla i den hackade pistagen. Förvara tryfflarna i kylskåp.