Långtidsarbetslöshet, nån som bryr sig?
När alliansen fick makten 2006 skulle långtidsarbetslösheten brytas. Men sedan dess har den i stället ökat rejält, de senaste tre åren med 55 000 personer.
Att borgerliga partiledare fortfarande skryter med ökad sysselsättning är märkligt, eftersom utanförskapet endast sjunkit med 37 500 personer sedan 2006. Andelen arbetande har inte ökat, när man räknar med befolkningstillväxten, tvärtom. En grupp som har det extra svårt är 50-plussarna. Trots att andelen långtidsarbetslösa är betydligt högre bland personer över 55 år så är de inte en grupp som Arbetsförmedlingen bryr sig om, berättar P1 Morgon (11/10/12).
En av dem, Monica är 51, utförsäkrad och ser det som utsiktslöst att få nytt jobb. Hon har jobbat och betalat skatt sen hon var 16, nu nekas hon socialbidrag eftersom hon har sambo.
Lennart, som sökt jobb på jobb och fått nej konstaterar: ”I min ålder är det svårt, för att inte säga omöjligt. Jobb och utvecklingsgarantin är en av de mest missvisande benämningar jag upplevt. Ingen chans till jobb ingen utveckling och ingen garanti.” Han fasar för Fas 3, lever på sambons lön och får 3 300 kr efter skatt.
Arbetsgivare får i dag subvention för alla unga, och alla äldre över 65. Men om vissa grupper får stöd så hamnar 50 plus ännu mer utanför. Politiken får också kritik, exempelvis av Eva Mörk, professor i nationalekonomi: Att sänka arbetsgivareavgifterna för alla unga är fel, de flesta unga hittar jobb ändå. Tidiga åtgärder och riktade stöd till individer där risken för långtidsarbetslöshet är störst är en mer effektiv metod. Sänkt restaurangmoms kostar alldeles för mycket, menar Mörk. Förödande expertkritik mot Borgs ”vetenskapligt” utformade politik med andra ord.
De som har det svårt orkar sällan höja rösten. Reinfeldts politik har lett till att 6 av 10 arbetslösa saknar a-kassa. I stället hänvisas allt fler arbetslösa till försörjningsstöd som är tänkt som ett yttersta skyddsnät, utan samma rättigheter. Gruppen med försörjningsstöd får även sämre del i arbetsmarknadsprogram på Arbetsförmedlingen, berättar Eva Mörk, som är kritisk till utvecklingen. Flera forskare instämmer, enligt SR, i att 50-plussare missgynnas.
Hillevi Engström, arbetsmarknadsminister, håller inte med. Hon framhåller att det finns en flora av olika stöd. ”Om arbetsgivaren öppnar dörren”. Nu öppnar arbetsgivaren inte dörren, och Folkpartiet vill hjälpa dem att slänga ut ännu fler äldre genom skrotad las.
Då talar Hillevi Engström om framtidens arbetskraftsbrist. Vi lever sannerligen i märkliga tider.