Svenska politiker på högerkanten tror att las – Lagen om anställningsskydd – är ett stort problem när man ska ordna jobb för arbetslösa. Detta stämmer inte. De är tillsammans med arbetsgivarna ute efter någonting annat. De vill ha ännu mera makt på arbetsplatserna.

Att försämra las kan skada hela det svenska samhället. En stor del av massmedierna hjälper det svenska näringslivet att desinformera människor som kämpar att få ett jobb. De försöker att övertyga dem att det är arbetsrättens fel att de är arbetslösa. Regeringens partier verka vara mycket oroliga för de arbetslösa. Det ska de vara, det är politikernas uppgift att arbeta för ett samhälle där alla mår bra. Det är klart att vi alla är oroliga för våra barn, för att de ska bli arbetslösa. Det är också självklart ett stort problem för hela samhället. Ingen människa kan må bra utan arbete.
Men man skapar inte några jobb genom att luckra upp anställningsskyddet och sänka ingångslöner. Alliansens partier tror att en försämrad las ska uppmuntra företagen att anställa de arbetslösa. Men frågan är hur den försämrade arbetsrätten kan trolla fram tusentals jobb.

Alla vet att många företag i sin jakt efter höga vinster söker sig nya vägar. Produktionen har effektiviserats och flyttats till länder med billig arbetskraft. Den offentliga sektorn bantas ner. Man kan skaffa hur många jobb som helst i den offentliga sektorn. Men ingen vill gärna prata om denna möjlighet eftersom det inte gynnar näringslivets intressen.
Alla vet att det går att lösa vartenda problem i samhället om bara man vill!
Jag tycker att man borde tvinga företagen att investera en del av de egna stora vinsterna i produktion, inte i spekulation, eller också borde man förkorta arbetstiden.

Arbetstidsförkortning kan vara ett steg mot jämställdhet. På det sättet kan man skaffa jobb åt arbetslösa. En arbetstidsförkortning skulle glädja oss alla. Att genomföra denna reform kan inte vara svårt. Pengar finns hur mycket som helst i statens kassa, det bara viljan som fattas.
Vi ska utveckla arbetsrätten, inte avveckla den.

Masood Punjabi,
Saltsjö-Boo