– Vi överväger hur vi ska reagera, ett alternativ är att blockera garagen där sopbilarna står, säger Thomas Karagiannakis, kassör i det grekiska Kommunalförbundet när KA träffar honom i Aten.
Enligt Antonis Xatzis, grekisk  journalist med bakgrund på Sveriges radio, har många sopåkare gömt sig undan polisen, men det är bara en tidsfråga innan de blir inkallade.

Thomas Karagiannakis Thomas Karagiannakis. 

Sopåkarna har strejkat i 16 dagar. Sopor har dock hämtats från skolor och sjukhus och andra platser med höga hälsorisker. Arbetarna får varken lön eller strejkersättning, det har den grekiska motsvarigheten till Kommunal, inga pengar till.
Thomas Karagiannakis förklarar att det handlar om en väldigt utsatt yrkesgrupp med usla arbetsvillkor. Medellivslängden är bara 58 år och för tre år sedan klassades yrket som hälsofarligt. Det ledde till att pensionsåldern sänktes, men nu har den höjts igen i och med krisen.

Det är inte första gången som den grekiska staten tar till inkallelseorders för att sätta stopp på en strejk. 1985 och 1992 strejkade också sopåkarna, men även anställda på fartyg. Då blockerade Kommunalförbundet själva avfallsanläggningen i Aten, men det är inte möjligt den här gången. Polisen har redan tagit kontroll över platsen.
– Regeringen planerar att privatisera sophämtningen, men då blir det krig med facket. Sophanteringen är fackets främsta vapen, förklarar Thomas Karagiannakis.
Fackförbundet hävdar att en privatisering kraftigt skulle höja kostnaderna för sophanteringen, men också innebära sänkta löner och få anställda.
– Företagen skulle bara anställa invandrare, säger Thomas Karagiannakis.

Kommunalförbundet medger att en omorganisation av den kommunala sektorn är nödvändig.
– Men man kan inte göra de här åtgärderna så snabbt.
Thomas Karagiannakis säger att facket har en egen åtgärdsplan, men vill inte precisera några prioriteringar eller svara på vad som skulle vara en rimlig nedskärning. Den kommunala sektorn har problem inte bara med för många anställda och korruption. Kommunerna tyngs också av stora utlandsskulder.
– Vi anser att staten måste gå in, kommunerna klarar inte att betala av det ensamma, säger Thomas Karagiannakis.
På torsdag fattar förbundet beslut om hur man ska agera mot militariseringen av medlemmarna.