– Våra medlemmar har blivit felbehandlade. De har blivit uthängda, bland annat i lokaltidningen, och vi vill att de ska få upprättelse. Örnsköldsvik är inte en så stor stad. Ekonomiskt har de inte gått miste om något, men känslomässigt har de det, säger Anncatrin Ivansen, ombudsman för Kommunal i Västernorrland.

Flera anställda som arbetade på avdelningen Blåsjön på sjukhemmet Lingbo i centrala Örnsköldsvik förflyttades mot sin vilja, anser Kommunal. De menar också att kommunen har anfört svepande påståenden om hela arbetslaget och angett det som en anledning till att omplacera dem.

Barbro Eriksson, som är förhandlingschef vid Örnsköldsviks kommun, uppger att omplaceringarna beror på att kommunen fått in klagomål mot de berörda personernas sätt att arbeta tillsammans. Bland annat menar kommunen att arbetslaget ska ha varit för auktoritära mot brukarna på avdelningen.
– Kommunen har fått synpunkter från personer i personalen och från anhöriga. Dessutom har rektor och praktiksamordnare från en vårdhögskola hört av sig efter att praktikanter haft synpunkter på arbetslagets sätt att hantera vårdtagarna. Vi tyckte att det var allvarliga saker som kom fram, säger hon.

Men Anncatrin Ivansen tycker att kommunen misskött ärendet och kunde ha valt att hantera det annorlunda.
– De borde inte ha omplacerats på det sätt som skedde. De kunde ha fått handledning på sjukhemmet där de arbetade, säger hon. 
Barbro Eriksson anser att det fanns giltiga skäl till omplaceringarna.
– Kommunen och Kommunal har lite olika inställning till detta. De skrev i sin anmälan att de förflyttades med svepande skäl. Men vi menar att det handlar om ett arbetslag som det under resans gång inte gått så bra med, säger hon.
Men Anncatrin Ivansen är skeptisk till Örnsköldsviks kommuns version. Hon menar att de omplacerade undersköterskorna tidigare försökte slå larm om att arbetsförhållandena var svåra på avdelningen, men att de inte fick någon respons från kommunen.
– Det finns många frågetecken hur arbetsgivaren har hanterat detta. Medarbetarna slog tidigt larm om att arbetet varit tungt. Kommunen har ett ansvar, så de borde ha tagit tag i problemen när de larmade. Jag blir beklämd över hur arbetsgivaren har skött detta, säger Anncatrin Ivansen.

Barbro Eriksson vill däremot framhäva att kommunen försökt lösa den situation som uppstått.
Enligt henne har kommunens inställning från början varit att den grupp som omplacerades skulle få motsvarande arbeten inom samma geografiska område.
– De flesta förflyttades till motsvarande arbeten i centrala stan, till andra boenden, förutom någon enstaka person som ville arbeta med annat. De allra flesta är nöjda med sina nya arbeten, säger Barbro Eriksson.
Men Anncatrin Ivansen är kritisk.
– En del är nöjda med de nya arbetena, men inte alla. Först blev de hastigt avstängda under en kort period under juli 2010. När de fick beskedet på det sättet var det hårt. Sedan omplacerades de individuellt, säger hon.

Facket och kommunen har tidigare misslyckats med att komma överens i lokala förhandlingar och centralt med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Kommunal har med LO-TCO rättsskydd nu skickat in sex stycken stämningar till AD mot kommunen på sammanlagt 1,2 miljoner kronor.
Anncatrin Ivansen är förhoppningsfull och samtidigt optimistisk inför utgången i AD.
– Jag tror att det går bra för våra medlemmar. De kommer att få upprättelse, säger hon.

Åtta personer förflyttades under 2010. Sex stycken är kvar men på nya arbetsplatser. Två har idag slutat sina arbeten och omfattas inte av stämningarna till Arbetsdomstolen. Samtliga som Kommunal har lämnat in stämning för är utbildade undersköterskor.
Skadestånd ska ges till varje enskild arbetstagare med 100 000 kronor. Dessutom vill Kommunal att kommunen ska betala 100 000 kronor till dem per anställd för brott mot kollektivavtalet.
Totalt omfattar stämningen 1,2 miljoner kronor.