Från trött och sjuk till pigg och frisk
Hon var en trött och sjuk tonåring med aptit på godis -- nu är hon en pigg och frisk 25-åring med aptit på livet. För Katrine Loo har det gjort enorm skillnad börja äta bra mat.
Katrine Loo sitter på kafé med en sojalatte och berättar ivrigt och intensivt om sin historia och sina framtidsdrömmar. De mörka ögonen är ekorrpigga, och det är mycket svårt att föreställa sig att hon har varit trött, sjuk och överviktig.
Det är nu sex år sedan hon nådde botten.
Då var Katrine 19 år och hade värk i axlar och rygg, hon hade astma och ständiga förkylningar. När hon hade jobbat ett halvår i sjukhusköket fick hon så ont i knäna att hon blev sjukskriven. Det blev en väckarklocka och hon förstod att framtiden såg mörk ut om hon var i så dåligt skick redan nu.
Egentligen hade hon vetat länge vad som var fel. Dålig mat, stillasittande. Vikten låg över 90 kilo.
– Jag har alltid tänkt ”jag borde börja träna”, säger Katrine.
Nu tog hon tag i det och började gå på gym. Men fast hon slet i gymmet fick hon små resultat. Hon började inse att hon måste ändra på maten också.
– Gå och träna med Max och snabbmat i magen, det funkade inte. Kroppen måste ha näring, säger Katrine.
Näringslära var hon egentligen bra på, efter att ha gått livsmedelsteknisk linje på gymnasiet. Nu gällde det bara att hitta ett hållbart sätt att byta vanor. Katrine valde att göra förändringen långsamt, i små steg.
Hon bytte hamburgare mot tacos, för det är i fall lite nyttigare. Hon bytte läsk mot smaksatt vatten, och varje-dag-godis mot lördagsgodis. Hon provade bulgur och grönsaker hon inte smakat förut.
Katrins sambo Patrik var med på förändringen. Han hade alltid tränat mycket, men aldrig brytt sig om vad han ätit.
– Ju mer vi trappade av, desto sämre smakade snabbmaten. Oktober 2006 var sista gången vi åt på Max, säger Katrine.
Idag har hon lagt om helt, äter massor av grönsaker, fisk och bönor, nötter och frön, fullkorn.
– Nu är kylen helt full med grönsaker. Förut fanns det kanske en gurka i kylen efter en tacokväll, säger Katrine.
Godis äter hon inte alls, och när hon har gäster bjuder hon på ett stort fruktfat till efterrätt.
Och hon mår så mycket bättre. Astman och värken är borta. Hon är mycket piggare och blir nästan aldrig sjuk.
Idag lägger Katrine ganska mycket tid på att planera och laga mat. Det har blivit ett intresse, en livsstil. Hon går med Patrik och handlar, köper fisk av fiskarna och grönsaker på Bondens marknad. Närodlat och ekologiskt smakar bättre, tycker hon.
– Det är ju dyrare, men vi kostar på oss det, säger Katrine.
Men det måste inte ta tid och vara dyrt, tillägger hon – och radar raskt upp flera tips på snabb och nyttig vardagsmat. (Se tipsrutan.)
Ibland har det varit tufft att ändra vanor. I början fick hon kämpa emot suget efter dålig mat. Numera får hon ibland kommentarer från bekanta som tycker att hon överdriver med både träningen och maten. Några tycker inte att en tjej ska ha stora muskler, andra har svårt att acceptera när hon tackar nej till bulle och godis.
– Folk säger ”du unnar dig aldrig nåt”. Men jag känner mig aldrig sugen på sötsaker, säger Katrine.
När det är svårt är det bra att ta hjälp av andra, tycker Katrine. Själv skickade hon ett mejl till hälsocoachen Martin Lidberg när hon behövde stöd – och fick ett svar med många stöttande ord som gav massor av ny energi.
Livsstilsförändringen gav Katrine en riktig nytändning, och hon brinner av lust att få hjälpa andra att må bättre. Förra hösten satsade hon sina sparpengar på att gå en kostrådgivarutbildning. Nu i höst läser hon in de gymnasieämnen som fattas för att hon ska kunna utbilda sig till dietist. Hon ska också leda en studiecirkel om hälsosam mat för familjen.
Framförallt vill hon göra något för barnen. Hon ryser när hon ser föräldrar fylla varukorgarna med chips och läsk mitt i veckan. En framtidsdröm hon har är att skapa ett hälsoläger för familjer, med mycket lek och matlagning.
– Det är barnen jag brinner för, säger Katrine.
ID: Katrine Loo
Yrke: Köksbiträde. Ålder: 25 år. Bor: Gävle. Familj: Sambon Patrik.
Katrine Loos tips
Gör förändringar i små steg!
1 Våga prova mat du aldrig provat förut! På Coops och Icas hemsidor finns många bra tips.
2 Planera. Lägg några timmar av helgen på att förbereda veckans mat. Ha färdig bulgur/quinoa och salladsbaser i kylen. En vitkålssallad håller i en vecka.
3 En påse frysta wokgrönsaker med lite lax eller tofu är enkel och nyttig snabbmat.
4 Ersätt feta gräddsåser med hemgjord tomatsås eller olika röror, som hummus.
5 Bra mellanmål: Keso och nötter, Kesella med bär. Ett kokt ägg håller i väskan hela dagen.
6 Smoothie med yoghurt och bär är bra frukost för barn. Kan tas med till skolan för den som inte hinner eller vill äta för tidigt.