– Jag är väldigt förvånad över det här. När jag pratade med kamraterna på sektionen i Partille dagen efter beslutet var det ingen som kände till detta. Ingen hade diskuterat det med oss, säger Anders Hagberg, som är avdelningsordförande i Kommunal Väst och sektionsordförande för Kommunal i Partille.

Kommunstyrelsen beslutade den 4 oktober att satsa 1,5 miljoner kronor på ett projekt för att skapa jobb åt vuxna över 25 år. Projektet ska ge 20-30 personer arbete, bland annat inom vård och omsorg och barn- och utbildningsförvaltningen. Anders Hagberg är kritisk till att kommunen tog beslutet utan att först diskutera det med Kommunal.
 – Vi informerades inte. Det har väl gått lite väl fort. Det är märkligt att arbetsgivaren inte har fört en dialog med oss. När vi talade med vår personalchef var han lite frågande. Han hade inte riktigt koll på läget och han skulle tala med ansvarig tjänsteman om det här, säger han.

Anders Einarsson, förvaltningschef vid Social- och arbetsförvaltningen i Partille kommun, ser projektet som ett sätt att lösa bidragsberoende.
– Det handlar om personer som under en lång tid haft ekonomiskt bistånd. Vi vill lyfta fram dem som har arbetsförmåga. De kan till exempel arbeta på äldreboenden, inom skolan, med gräsklippning eller på ett tillagningskök. Alla förvaltningar kommer att få dra sitt strå till stacken, säger han.
Men Anders Hagberg är skeptisk. Han tror att några av deltagarna redan kan ha arbetslivserfarenhet, något som kan leda till att det blir undanträngningseffekter på den lokala arbetsmarknaden.
– Detta är inga ordinarie arbeten det handlar om, de är inte konkurrerande utan kompletterande. Och de kommer att få avtalsenlig lön, säger Anna Strand (C), ordförande i Social- och arbetsnämnden i Partille.

Enligt kommunen väljs deltagarna ut bland cirka 80 personer i kommunen som är beroende av ekonomiskt bistånd. De har till exempel varit långtidssjukskrivna eller utestängda från arbetsmarknaden på grund av social problematik. Det kan också handla om invandrare som under en lång tid bott i Sverige, men saknar arbete.

Det finns en generell överenskommelse mellan kommunen och Kommunal om att den här typen av placeringar inte får leda till färre arbetstillfällen för kommunalare. Varje projekt ska diskuteras med Kommunal först, enligt Anders Hagberg.
– Anders Einarsson trodde att överenskommelsen gällde även detta projekt. Men det gör det inte. Vi har inte suttit och pratat om sakfrågan än, men arbetsgivaren kommer att kalla till möte om detta, säger han.
Anders Hagberg vill se om det kan behöva skrivas ett särskilt avtal och se vilka anställningsförhållanden som kommer att gälla vid projektet innan de godkänner det.

Partille är en förortskommun till Göteborg. Projektet heter Vuxenkraft och startar under hösten 2011. Det finansieras genom kommunens egen strukturfond. Deltagarna kommer att få arbeta i kommunen under sex månader.
Tanken är att personerna ska få arbetslivserfarenhet och referenser för att komma in på arbetsmarknaden. Projektperioden är också a-kassegrundande.