SVAR: Till att börja med kan en arbetstagare bli skadeståndsskyldig gentemot arbetsgivaren om han/hon bryter mot ett in-gånget avtal om tillsvidareanställning (fast anställning) genom att lämna anställningen utan uppsägningstid.
Samma sak gäller om en arbetstagare lämnar en tidsbegränsad anställning som kan sägas upp. Många tidsbegränsade anställningar kan inte sägas upp, utan gäller till utgången av en viss angiven tidsperiod. En arbetstagare som lämnar en sådan anställning innan den löper ut kan också bli skadeståndsskyldig. Frågan är då vad som gäller i din situation.
Det ser ut som om du haft en tidsbegränsad anställning och att arbetsgivaren nu hävdar att ni träffat avtal om en ny sådan. Något skriftligt anställningsavtal finns inte, men sådana avtal kan också träffas muntligt eller genom att parterna agerar så man förstår att ett anställningsavtal träffats. Exempelvis genom att den ena parten arbetar och den andra parten betalar lön.
Din tidigare arbetsgivare påstår att ni träffat ett bindande avtal om anställning. Men ett avtal kräver samstämmiga viljeförklaringar. Det innebär att den ena parten föreslår ett avtal med ett visst innehåll och att den andra parten accepterar detta avtal. Om du och din tidigare arbetsgivare har diskuterat ett anställningsavtal med ett visst innehåll och du har sagt att du tackar ja, men bara om inget annat jobb kommer emellan, då finns ingen samstämmig viljeförklaring. Enligt min bedömning föreligger inget bindande anställningsavtal. För att få hjälp att bemöta vad din tidigare arbetsgivare påstår bör du vända dig till ditt lokala fack.