Beskedet kommer efter en längre tids kritik från anställda i äldreomsorgen i Piteå som tycker att facket är osynliga och inte reagerar när de anställda protesterar mot nedskärningar och dåliga arbetsvillkor.
Konflikten kulminerade i förra veckan när en grupp undersköterskor på äldreboendet Mogården gick ut i Piteåtidningen och bland annat anklagade sektionens ordförande Agneta Nilsson för att ha för nära samröre med den S-styrda kommunledningen.

Engagera er istället för att gnälla, svarade ordföranden och på torsdagskvällen ryckte avdelning Norrbotten in för att reda ut bråket.
– Det allvarligaste var att det fanns en förtroendekris och en stor del av det var Agneta Nilssons politiska uppdrag, säger avdelningsordförande Sofia Eriksson till KA.
Eriksson påpekar att Kommunal centralt är i färd med att utreda vilka politiska uppdrag som är lämpliga att ha för fackliga förtroendevalda.

Påverkade du Agneta Nilsson att lämna sitt uppdrag?
– Nej inte alls. Jag kan inte säga att det bara är fel, det beror på om personen är stark nog att gå emot partiet för att stå för medlemmarnas bästa.

Ett 20-tal undersköterskor deltog i mötet med Sofia Eriksson, ombudsman Vanja Nyberg och Thomas Lindström från sektionsstyrelsen Åsa Markström är nöjd med den diskussion som blev.
– Det var ett jättebra möte och vi fick lite feedback på funderingar vi haft förut, sånt vi tycker har blivit liggande, säger Åsa Markström.
De anställda har bland annat protesterat mot timecareystemet och problem med att ta ut semester.
– Förut har vi fått höra att det inte går att göra något, men nu verkar det mesta gå att lösa. Det var jättefel att vi skulle behöva vänta så länge på svar från sektionen fick vi också höra.

Thomas Lindström från sektionen medger att de lokala fackliga företrädarna varit för dåliga på att träffa medlemmarna.
– Vi har ingen ursäkt, nog finns det tid till att vara ute mer på arbetsplatserna. Vi behöver också en strategi för att värva arbetsplatsombud som känner att de kan gå ifrån arbetet och jobba fackligt.
De anställda på Mogården ska längre fram även ha ett möte med sektionsordförande Agneta Nilsson. Agneta Nilsson lämnar inte alla sina uppdrag för Socialdemokraterna. Hon sitter bland annat kvar som ledamot i nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning.