Önskeschema och timbank rosas på Ekliden
Ge och ta. Det gör att rätten till heltid fungerar på Ekliden i Strömsnäsbruk. Och det gäller både önskeschemat och var man ska jobba.
-- Om vi har lite att göra går vi upp till den andra avdelningen, säger undersköterskan Caroline Strandberg.
Strömsnäsbruk ligger i Markaryds kommun i södra Småland. I KA:s stora undersökning är Markaryd med på listan där Kommunal anser att rätten till heltid fungerar bra. Här har det varit möjligt att önska heltid sedan 1999. Och på Ekliden tror personalen att rätten till heltid och schemapusslet fungerar bättre hos dem än på andra håll i kommunen. Skälet är att chefen tar stort ansvar för schemat.
Klockan är strax efter sju på morgonen. Caroline Strandberg skär gul paprika till smörgåsarna. På spisen kokar havregrynsgröten. Strax ska hon duscha en äldre dam och lägga håret på en annan.
I eftermiddag ska hon åka med några av de boende till Markaryds marknad. Just marknadshelgen är det lika svårt att lägga schema som på jul. Men på Ekliden har det löst sig.
I korridoren kommer undersköterskan Ann-Sofie Hult. Hon brukar jobba natt men har gått in extra idag.
– Jag ligger plus i timbanken, då kan jag lägga 20 dagar ledigt, åka till Italien en vecka och vara ledig både före och efter, säger Ann-Sofie Hult.
Många gör som hon och använder timbanken för att spara semesterdagar. Andra tar ut dagar om de är sjuka.
Caroline Strandberg kommer förbi med en tvättkorg. Hon vet att timbanken stressar en del, men säger att det inte är så på hennes avdelning, Ettan. Där är de fem undersköterskor och hon är en av de fyra som jobbar heltid. Det betyder att var och en har 222 timmars arbetstid på sex veckor. Av dem ska 200 schemaläggas. De övriga 22 timmarna kallas flyttid och är känd frånvaro som arbetslaget själv ska täcka. När schemat läggs finns de timmarna också tillgängliga. Alla önskar vilka pass de vill ha, men ingen ser vad de andra valt. Sedan justerar chefen Helén Äikäs schemat, hon var förut kommunalare och ser nu schemat som en del av sitt arbetsmiljöansvar.
Men man kan hamna på minus i timbanken.
– Många stressar, om jag ligger 20 timmar minus just nu har jag till december eller maj på mig, säger Caroline Strandberg.
Nästa helg skulle hon egentligen varit ledig, men nu ska hon gå in extra på lördag. Det ger dubbla timmar och därmed 20 plustimmar.
Timbanken stäms av två gånger om året. Både Caroline Strandberg och Ann-Sofie Hult låg på plus och fick ut pengar i våras.
Nu ska de hjälpa en äldre dam upp ur sängen.
Ann-Sofie Hult som annars jobbar natt får reda på att dagpersonalen inte brukar använda liften utan en vridplatta. Och det är just kunskapsutbytet som flera lyfter fram som ett plus med att byta både pass och avdelningar. Men också att arbetet blir mindre tungt.
För på Ekliden hjälps personalen åt. Vet man att det är mycket på en annan avdelning rycker man in.
– Om jag jobbar på två ställen är det lättare att få vara ledig när jag vill, säger Caroline Strandberg.
Klockan har hunnit bli halv tio. Hon dricker förmiddagskaffe med arbetskamrater från alla avdelningar. Chefen är också med.
Hur blev ni så flexibla?
– Vi fick några nya som kunde allt och alla avdelningar. Och då fick vi fler att jobba i hela huset, säger chefen Helén Äikäs.
Ann-Sofie Hult är en av dem som trivs med att arbeta på flera ställen. Men vet att man behöver tid för att lära sig rutinerna.
Ingrid Nilsson som jobbar på Trean tycker att det kan vara skönt att komma till en annan avdelning för att få träffa några andra. Oftast blir det några dagar varje schemaperiod.
– Jag hinner med mina ansvarsområden en annan dag, säger Ingrid Nilsson.
Och Caroline Strandberg fyller i:
– Om det är duschdagar tar någon annan det.
Men sedan kryper det ändå fram att det finns de som väntar med att gå upp i tid tills de timmarna dyker upp på just Ekliden.
För om man önskar en högre sysselsättningsgrad och det inte finns tid i det egna arbetslaget får man arbeta i poolen som täcker frånvaro i hela kommunen. Av de 21 som jobbar dag på Ekliden är det nio som har heltid.
De flesta ligger på 80-95 procent. En del för att jobbet är tungt, andra för att de vill slippa poolen.
För Caroline Strandberg är rätten till heltid viktig:
– Det är en kvinnofälla att jobba deltid, tänk på pensionen.
Markarydsmodellen
All vårdpersonal får önska sysselsättningsgrad. Arbetsgivaren ska tillgodose önskemålet inom tre månader. Finns inte tid i arbetslaget får man arbeta i poolen (resursenheten) och då läggs pooldagar in i schemat. Om inte poolen har någon frånvaro att täcka får man gå utöver i sitt eget arbetslag eller gå bredvid i ett annat.
En heltidsanställd ska arbeta 222 timmar på sex veckor. Ekliden har tio procents flyttid. De flesta arbetsplatser har sju eller fem procent. Flyttiden täcker frånvaro från dag fem till dag 60.
I timbanken samlas plus- och minustid. Den stäms av i maj och december. Mer än 30 timmars minus ger löneavdrag. Mer än 50 timmars plus ger extra löneutbetalning.
Ob-ersättning betalas ut i pengar enligt Kommunals avtal med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
Den som tar korttidsfrånvaro (dag en till fyra) som inte kan täckas av poolen får välja på tid eller ersättning i pengar.