Förlorar jag min semester?
I april var jag sjukskriven och jobbade bara 25 procent av min 80 procents tjänst. Under tiden tog jag en semesterdag och på den arbetsdagen om sex timmar drogs det 3.38 dagar. Förlorar man semesterdagar när man är sjukskriven? Den tiden är väl också semestergrundande? Jag förstår att kvoten blir högre när man jobbar mindre, men varför ska den bli högre för att man är sjukskriven?
Eva
SVAR: Om sjukfrånvaro inte beror på godkänd arbetsskada är den enligt semesterlagen semesterlönegrundande upp till sammanlagt 180 dagar under intjänandeåret. I frånvarotiden räknar man in arbetsdagar och lediga dagar. Sjukfrånvaron upphör att vara semesterlönegrundande när den pågått under ett helt intjänandeår utan längre avbrott än 14 dagar.
Semesterlagen utgår från arbetstagare som arbetar måndag till fredag och som är lediga lördagar och söndagar. Regler om vad som gäller för arbete på andra tider kan se ut på olika sätt i olika avtal. Men syftet med reglerna är att längden på den sammanlagda semesterledigheten ska vara likvärdig, oavsett hur lång tid man jobbar och när.
Eftersom jag inte vet vilket kollektivavtal du går på och hur din arbetstid är utlagd är det svårt att exakt besvara din fråga. Du bör vända dig till din sektion i Kommunal och be dem kontrollera beräkningen av semesteravdraget.