Yvonne Johnsson kliver upp på scenen, tar mikrofonen och berättar för publiken att hon var rädd att hon inte skulle hinna upp på scenen i tid.
– Jag var på toaletten och så var pappret slut så jag var tvungen att dropptorka.
På scenen på en stand-up-krog i Stockholm är hon tuff och verkar inte det minsta nervös. Hemma i sin lägenhet en vecka senare berättar hon att hennes generation har lärt sig att be om ursäkt för sig själva.
– Man ska inte synas, man ska vara artig och vänlig. De flesta komiker är 25-30 och de är vana vid att ta för sig. I alla fall killarna.

I Kanal 5:s Ballar av stål spelar Yvonne Kalmarkärringen, en elak tant i päls som slår sönder en bil och kör över en hund. Namnet kom till när de hörde Yvonnes dialekt. Det var jobbigt att slå sönder bilen medan förbipasserande människor glodde, säger Yvonne. I dag önskar hon att hon gett sig hän mer åt den befriande känslan, passat på.
– Jag önskar att jag vore Kalmarkärringen ibland för jag är så himla snäll. Mer Kalmar­kärring åt folket!
Tidigare i dag har Yvonne dammsugit hemma hos en kompis. Hon frågar sig varför hon är så snäll. Samtidigt skymtar Kalmarkärring fram i henne
ibland.
– Jag är ju en kärring från Kalmar. Och jag är lite otippat halvond, lite elak i förbifarten.
Yvonne gillar det oväntade i att hon – liten, snäll och lite äldre – kommer upp på scenen och säger att hon har skallat en kärring. Det skämtet kom till av en händelse för länge sedan då Yvonne var ute och promenerade. En bulldog kom springande mot henne och hundrädda Yvonne skällde på hundägaren. På scenen blir det:
– Kärringen sa ’var inte rädd, den ska bara hälsa’. Då gick jag fram till kärringen, skallade henne och sa ’var inte rädd, jag ska bara hälsa’.
Yvonne hämtar sina skämt i vardagen, och tror att människor känner igen sig i dem. Hon driver med sig själv, och gärna om att bli äldre. Det brukar gå hem hos just äldre kvinnor. Eller ”kärringar i min egen ålder”, som Yvonne uttrycker det.
– Jag tror att folk tycker det är befriande när jag säger att jag upptäckte en fläck mellan brösten och så var det naveln. Eller att jag är hos gynekologen som säger att det ser fint ut. Ja, det är klart, den är ju knappt använd!

Yvonne har sysslat
med ståupp sedan 2005. Hon tog semester en vecka och gick en kurs på Folk­universitetet. Sedan blev hon erbjuden att uppträda på klubben Bungycomedy i Stockholm.
– Jag visste inte ens att det var en tävling men jag vann hela skiten. Jag vann över killar med självförtroende som i dag lever på sin stand-up.
Petra Mede och Soran Ismail har vunnit samma tävling. Det har ju gått rätt bra för dem, konstaterar Yvonne när hon står på scenen. Publiken skrattar.
Själv kan hon inte leva på att vara komiker. Det är svårt att slå sig fram i en värld av 25-åringar. Och hon vill ha tryggheten i ett jobb med lön. Som komiker får hon ofta jobba gratis. Yvonne imponeras av de kvinnor som vågat satsa hårt.
– Petra Mede tog för sig som killarna gjorde. Hon körde över på ett vis som man inte är van vid, det tycker jag är ballt.

Yvonne tror att
hon har vissa fördelar för att hon är ”lite äldre”, eftersom det sticker ut. Som ung hade hon dessutom dåligt självförtroende.
– Efter 50 händer något med kvinnor. Det är ”här kommer jag, akta er nu annars kör jag över er med mopeden”. Det är skönt att bli äldre.
Enligt Yvonne kan alla människor göra stand-up. Det gäller att hitta sin grej och så kan man gå en kurs.
– Man kan anmäla sig till en tävling, och sedan bara gå ut och äga!
Under en kurs sa Babben Larsson, en av Sveriges mest kända ståuppare, till Yvonne att stå på sig, och det är precis vad Yvonne vill säga till alla andra kvinnor.

ID: Yvonne Johnsson

Ålder: 55 år. Bor: Hägersten utanför Stockholm. Familj: Ingen. Yrke: Komiker. Jobbar nu extra i äldrevården och söker jobb.

3 måsten

Kaffe. Det är viktigast.
Ensamhet. Jag behöver få tid för mig själv.
Livsnjutare. Jag unnar mig det jag vill ha.

5 snabba 

Kalmar / Stockholm
Henrik Schyffert / Petra Mede
Politiska skämt / Sexskämt
Livescen / Humor i tv
Matlagning / Städning

Detta är ståuppkomik

Uppträder med monologer riktade till en publik i restaurang- och pubmiljö, eller i TV, på teatrar och firmafester.
Behandlar ofta
aktuella ämnen och självutlämnande erfarenheter.
Fräckhet, utmaning och skamgrepp på publiken är vanligt.
Ståuppkomiken uppstod i USA på 1950-talet och kom till Sverige på 80-talet.
Pionjärer i USA var Mort Sahl och Lenny Bruce.

Källa: National­encyklopedien

Lär dig ståupp

Det finns kurser för nybörj­are bland annat på Fridhems folkhögskola i Svalöv (sommarkurs), Folkuniversitet i Stockholm (en vecka) och ABF i Malmö.