För att få till stånd en kommunal folkomröstning i Växjö krävs 6500 namn. Men då måste personerna också skriva sitt personnummer och sin adress, något som facket inte visste. Det var lokalradion som uppmärksammade misstaget och på sektionen säger man att det nu känns motigt att gå vidare.

Mona Nilsson, ordförande för sektion 12 berättar också att  de kontaktade Länsstyrelsen, men fick fel information. Länsstyrelsen å sin sida kommer inte ihåg något samtal från facket. I det här fallet är det kommunen facket borde ha frågat, eftersom reglerna styrs av Kommunallagen.
– Jag borde väl ha googlat istället. Men vi pratade ju med Länsstyrelsen, säger hon.

– Vi ska ordna ett fackeltåg ikväll som startar på Västergatan utanför sektionen. Vi hoppas kunna samla in nya namn då. Men det är nog inte lika många som vill skriva under om de måste lämna personnummer, säger Mona Nilsson
Du har gett upp hoppet om en folkomröstning?
– Det har jag väl kanske gjort, men jag tror kanske att vi kan fixa till det på annat sätt. Vi kan i alla fall visa vårt missnöje.

Striden gäller de kombinationstjänster som kommunen började med för 20 år sedan. Fler kunde jobba heltid inom kök och städ när det ensidiga och slitsamma städjobbet kunde kombineras med en viss del av arbetsdagen i skolköken. Enligt facket bidrog det också till att minska arbetsskadorna. Nu har kommunen, som leds av en borgerlig majoritet, bestämt att 80 procent av städverksamheten ska konkurrensutsättas. Därmed försämras möjligheten till kombinationstjänster.

Exakt hur lång tid Kommunal har på sig att samla in 6500 nya namn, kan Mona Nilsson inte svara på. Den nya namnlistan ska lämnas till Kommunfullmäktige den 6 september. Beslutet om att lägga ut städningen på privata företag är dock redan fattat i skol- och barnomsorgsnämnden och kommunen har påbörjat arbetet med en upphandling. Enligt Växjös kommunjurist Louise Jeppsson krävs därför en folkomröstning som ställer sig bakom att beslutet rivs upp.
– Men när kommunen tecknat avtal med en privat utförare kan man inte riva upp beslutet då blir det avtalsbrott. Där kan man säga att en deadline finns.

Vad krävs för en kommunal folkomröstning?

Initiativet måste vara skriftligt och förutom namnteckning måste varje person som skriver under på listan uppge sitt personnummer och sin adress.
Om namninsamlingen får ihop tio procent av kommunens röstberättigade, i Växjös fall 6500 personer, ska kommunfullmäktige pröva frågan.
Det krävs då att en tredjedel av ledamöterna ställer sig bakom kravet på en folkomröstning

Källa: Växjö kommun