Så gott som varje år förekommer det något seminarium på Stockholms världsvattenvecka, som handlar om kvinnor och vatten. Alltid är de glest besöka och samma sak var det i år.
Den här gången presenterades en verktygslåda, en mall för chefer och anställda inom vatten – och avloppsverk i Kenya.
Personal inom va-verken utbildas i genusfrågor med åtföljande åtgärdsplaner.

Kvinnor och män i slumområden utbildas för att göra saker och ting tillsammans, som ger dem bättre tillgång till vatten och mer toaletter.
Vanligt är annars att kvinnor inte tillfrågas. Deras synpunkter kommer inte fram. Hushåll, där kvinnor ensam tar hand om familjen, är bland de mest fattigaste och utsatta i slumområdena.
Och det finns mycket att göra.

En studie från Världsbanken visar att i Kenya, Zambia och Malawi utnyttjar män från va-verken sina positioner. De förhandlar till sig sexuella förmåner. Fattiga kvinnor har inte råd att betala för sitt vatten och tvingas till sex, annars får de vattnet avstängt. Detta har medfört att HIV spridit sig ännu mer.
Genom utbildning av personalen har va–verk i Kenya tagit tag i detta.

Rose Nyaga är chef i ett av de tre områdena, som ingår i projektet. Hon berättar om hur människor ibland måste förflyttas, till exempel där en avloppsledning ska dras fram. Männen står genast där och kräver ersättning fastän kvinnorna är familjeförsörjare och männen inte tar minsta ansvar.
– När vi undersökte närmare visade det sig att av en summa på sammanlagt 174 000 dollar i ersättning fick kvinnorna bara 61 000.
Nu ska inte kvinnorna missgynnas längre.
– Kvinnors positioner flyttas fram, de kan påverka var vattenposter ska placeras och vara med i planeringen på ett annat sätt än tidigare, berättar Rose Nyaga.

Hon visar en bild på möten i slummen, där kvinnor och män sitter tillsammans och har synpunkter på vatten och toaletter.
– Det är svårt att få kvinnor att våga tala, att framföra sina åsikter, de är blyga och generade, berättar hon senare för KA.
Men fler kvinnor vågar nu ansöka om att få vatten installerat.
Och fler kvinnor jobbar inom va-verken. Några slutade på ett av verken.
När de tillfrågades kom det fram att de inte hade någonstans att byta kläder. Då fick de ett personalrum.
Att avläsa mätare har alltid betraktas som mansjobb. Ett vattenverk nyanställde 21 mätavläsare, varav åtta kvinnor.
Förhoppningen är att fler va-verk, inte bara i Kenya, ska kunna göra liknande satsningar.

Projektet är ett samarbete mellan Ministeriet för vatten och konstbevattning i Kenya,  Världsbanken och GWA, Gender Water Alliance.
GWA bildades år 2000 för att främja mäns och kvinnors lika tillgång till vatten och toaletter. Det är ett globalt nätverk med 1 800 medlemmar i 120 länder. Huvudkontoret finns i Nederländerna.