”Facket måste slåss för rent dricksvatten”
För fyra år sedan stod flera fackliga representanter i foajén i Folkets Hus och skramlade med flaskor och mynt. De protesterade mot Nestlés närvaro, mot företagets vinster på buteljerat vatten.
Nu syns inte facket alls under vattenveckan, utom David Boys.
Under världsvattenveckan, som nu pågår i Stockholm, spelar facket en undanskymd roll.
– ISKA har inte på långt när kommit så långt som vi borde, säger David Boys.
– Vi har en lång väg att gå inom ISKA, för att bli mer delaktiga, säger han och påpekar hur privata företag har stort inflytande på världens vattenkonferenser.
David Boys är ansvarig för vattenfrågor inom ISKA, den internationella fackliga federationen för offentligt anställda. Han sitter även med i FN:s rådgivande styrelse för vattenfrågor.
– Jag kämpar mot högerflygeln där. Det är en tuff och ensam kamp, säger han.
Under årets världsvattenvecka får multijätten Nestlé pris för sin förbättrade vattenförvaltning. Nestlé sponsrar vattenveckan.
ISKA och andra sociala rörelser väljer att satsa på världsvattenforum i Marseille, där det också kommer att bli ett folkets forum. Men David Boys tycker att fackförbunden i varje land måste engagera sig mer i internationella frågor och inte bara ägna den mesta tiden åt kollektivavtal och löner på hemmaplan.
– Fackförbund kan påverka genom att vara här och berätta sin syn på hur vatten sköts bäst i offentlig regi.
De stora franska företagen Suez och Veolia har dragit sig tillbaka när det gäller att förse fattiga med vattenledningar och toaletter. Det är inte tillräckligt lönsamt. Men de ser ändå till att finnas på plats under världsvattenveckan.
Trenden är att multijättar köper upp enorma landarealer och därmed kommer åt vattenkällorna.
– Företag som Monsanto, Coca Cola och Nestlé behöver vatten för att kunna göra sig enorma vinster, säger David Boys och anser att de använder sådana här konferenser för att gynna sina egna intressen.
Hur ska då de fattiga få rent vatten och tillgång till toaletter?
David Boys tycker att rika invånare ska beskattas mycket mer. I många utvecklingsländer finns inte ens ett fungerande system för att driva in inkomstskatt.
– De rika har ofta anknytning till den politiska eliten och kan komma undan beskattning, säger han.
På världsvattenveckan vittnar flera deltagare, bland annat från Kenya, om hur de fattiga får betala dyrt för vatten som kriminella gäng stulit från vattenledningarna, medan välbärgade inte behöver betala särskilt mycket för sitt vatten.
Det finns länder där folk mutas med jobb på vattenverken om de röstar på rätt politiker.
Tillgång till vatten tycker David Boys i hög grad är en politisk fråga.
– Det handlar om politisk vilja och att bekämpa korruption. Och att människor engagerar sig och trycker på sina regeringar, i stället för att vara likgiltiga för den politiska processen.
David Boys tycker ändå att det är ett stort steg framåt att FN:s generalförsamling har beslutat om att rent vatten är en mänsklig rättighet.
– Det spelar ingen roll att Sverige lade ner sin röst. FN:s beslut har redan haft effekt.
Regeringar är nu skyldiga att se till att människor får rent vatten.