99-åriga Sonja tar en cykeltur
I våras köpte Kävlinge kommun i Skåne sina första side by side-cyklar. De ska ge äldre vårdtagare chansen att få komma ut på utflykter. Och både personal och vårdtagare uppskattar de nya cyklarna. På dagcentret Ligustern i Furulund, strax utanför Kävlinge, har en av de äldsta vårdtagarna varit ute och cyklat.
Anette Svensson, vårdbiträde vid Ligustern, berättar om en cykeltur dagen innan med en 99-årig vårdtagare.
– Hon sa att det var det bästa som hänt på länge. Hon har inte cyklat på 20 år. Det var en riktig upplevelse för henne, säger Anette Svensson.
Den 99-åriga damen heter Sonja Persson. Till vardags går hon med rullator och har kärlkramp. Hon är mycket nöjd med cykelturen.
– Jag tycker det var så roligt och skönt, jag var mycket glad. Cykeln var härlig att åka på och skön att sitta på. Allt var bra med den. Vi åkte fram och tillbaka i Furulund. Jag var glad hela dagen igår, berättar hon på bred skånska.
Alltfler svenska kommuner köper in side by side-cyklar. Kävlinge kommun är en av de svenska kommuner som har köpt in cykelmodellen. Under 2011 har kommunens samtliga fyra hemtjänstområden fått en side by side-cykel var.
Ligustern, som är en dagcentral med servicelägenheter, har fått en av de nya cyklarna. Något som uppskattas av både vårdtagare och personal. Både de äldre och personalen kan nu få komma ut på äventyr samtidigt som de får motion.
– En person styr medan vårdtagaren, pensionären, kan välja om hon vill trampa eller bara sitta bredvid och åka. Cykeln är bra för man kan justera sitsen också, säger Anette Svensson.
Personalen genomgår en kort utbildning för att lära sig hur cykeln fungerar. Säkerheten är viktig när personalen cyklar tillsammans med en vårdtagare.
En av anledningarna till att Kävlinge kommun köpte cyklarna var att de ville satsa på de äldres hälsa.
– Det här är ett nytt sätt att aktivera de äldre, vi vill satsa på friskvård, säger Charlotta Everlöv, Enhetschef hemvården Väst, i Kävlinge kommun.
Förutom friskvård kan side by side-cykeln även användas till praktiska saker.
– Cykeln är bra, den kan användas till att förflytta sig med istället för rullator. Man kan också ta den till affären. Det finns en korg bakpå som vi kan lägga varor i. Då behöver vi bara ta med en käpp till affären så vårdtagaren kan gå i affären, säger Anette Svensson.
Även anhöriga kan få låna cykeln och ta med den äldre på en cykeltur.
En side by side-cykel är en tvåsitsig cykel som trampas fram av en eller två personer. Om den ena personen inte vill trampa räcker det med att en trampar.
Cykeln har också en motor som kan kopplas in i uppförsbackar. Motorn laddas och räcker sedan i tre mil.
En side by side-cykel kostar (med elhjälpmotor) mellan 48000 – 60000 kronor.
De cyklar som Kävlinge kommun köpte in kostar drygt 50000 kronor styck. Flera svenska kommuner har köpt in side by side-cyklar till olika verksamheter, bland annat Enköping, Jönköping, Umeå, Boden och Piteå.