Under våren flyttade Agda, Amalia och Augusta in. Hönsen har funnits på avdelningen hela sommaren och undersköterskan Jessica Engström är mycket nöjd med resultatet.
– De boende tycker det är jättemysigt. De matar hönorna och tittar om de har lagt ägg. Men ibland matar de hönorna lite för mycket, berättar Jessica Engström.

Det var en av de anställda som kom på idén.
– Djur i vården är bra. Men vi har allergi på avdelningen så hund och katt gick inte. Men då fick en i personalen idén att skaffa hönor istället, säger Jessica Engström.
Miljö och hälsoskyddsnämnden i Torsby kommun gav klartecken.
Personalen och en vårdtagare byggde sedan ett hönshus på äldreboendets innergård. Vårdtagarna har själva kunnat gå och besöka hönshuset eftersom den kringbyggda innergården gör att de inte kan förirra sig iväg från avdelningen.

Livskvalitén har ökat hos de boende. Umgänget med djuren har ökat deras välmående.
– Hönorna är ett bra sätt att avleda dem. Hönorna gör att de glömmer bort sin oro.
Under hösten kommer hönorna att flytta tillbaka till sin ägare. Orsaken är att hönshusen inte är vinterbonade. Men Jessica Engström och hennes kollegor hoppas att projektet kan fortsätta nästa vår.
– Det här har varit positivt för vårdtagarna. Vi kanske kan utöka på längre sikt. Och de andra avdelningarna ska skaffa kaniner nästa år, säger Jessica Engström.

Djur i vården

Flera studier har visat att äldre som flyttas till vårdhem blir mindre deprimerade när de har kontakt med burfåglar. Även andra djur, till exempel hundar, medför betydande positiva effekter.
Kontakten med djur ger vårdtagarna en förbättrad sinnesstämning och en ökad upplevelse av stöd och trygghet.
Demenssjuka som får umgås med djur uppvisar ett allmänt bättre psykiskt tillstånd. Generellt visar studier att äldre som har djur i mindre utsträckning drabbas av depression.

Källor: Vårdalinstitutet (Institutet för Vård- och Omsorgsvetenskap), Svenskt Demens Centrum.