Snubbelorden som ska fixa missmatchen
Varning! Denna inledning kan fresta på känsliga läsares tålamod: Infrastruktur, region, globalisering. Kluster. Kunskapsbaserad ekonomi, kompetens.
Har jag inte tappat 75 procent av er redan här så är ni en tålmodig skara. Något även S-väljarna måste vara, om Tommy Waidelichs ordval ska sätta standard för snacket framöver.
Det är kanske gnälligt att kräva underhållning av ett seriöst seminarium om ekonomi. Här brukar partierna i Almedalen excellera i tjusiga bilder, fulla av siffror och kurvor. Ekonomerna står som spön i backen, för att öka på trovärdigheten några snäpp till. Intressant kan det vara ibland, underhållande ytterst sällan.
S ekonomiska seminarium är inget undantag, även om de ofta brukar ha friska inslag av politikeroch experter utifrån.
Men kanske var det för att jag hade så många skratt i kroppen efter seminariet om ett hållbart arbetsliv som mina förväntningar hade höjts.
Anna-Lena Brundin ledde Kommunals ordförande Annelie Nordström, Metalls ordförande Stefan Löfven och Socialdemokraternas ordförande Håkan Juholt runt frågorna på ett sätt som fick skrattsalvorna att avlösa varandra. Det går att vara rolig även om ämnet är allvarligt. Juholt har av svenska folket utsetts till Sveriges just nu roligaste partiledare, enligt Aftonbladet. Och han är kul, även om han värjer sig mot titeln.
Anna-Lena Brundin modererade seminariet där Kommunals Annelie Nordström, partiledare Håkan Juholt (S) och Stefan Löfven, IF Metall, deltog.
Foto: Tobias Holmqvist
I biograf Borgen där ekonomin avhandlas är uppmärksamheten riktad mot svenska storstäder som motorer för ekonomi och jobb. På seminariesvenska döpt till ”urban tillväxt för kunskapsbaserad ekonomi”.
I panelen: nationalekonomen Johan Klasson från Handels i Jönköping, Maria Rankka, Stockholms handelskammare, Malin Persson, vd Volvo Technology och Mikael Stamming, vd Öresundsregionen.
Så om Juholt idag samlar inspiration till Almedalstalet hos de största facken, så hämtar Tommy Waidelich sina framtidsidéer från regionutvecklare och nationalekonomin.
Bygg mer, ge oss fler ingenjörer och satsa på vägar och tåg, var det samlade budskapet. Eller som det heter på regionsvenska: ”vårda de urbana FoU-klustren”. Det blir ”en kumulativ självförstärkande process”.
Samtidigt skulle skatterna sänkas och universitetsutbildning vara gratis även för studenter utanför EU. Det fanns logiska luckor i resonemanget som inte lyftes upp.
Fixeringen vid ingenjörer är märklig när det tydligen är tjänstesektorn som växer mest. Miljö- och klimat kunde fått mer plats, men det låter väldigt bra med Öresundsregionens vision att bli en klimatsmart region.
Att satsa på förorterna är bra, men hur komma till rätta med de växande klyftorna mellan rika och fattiga i storstadens regioner? Hur påverkas vi av kommunistdiktaturen Kinas växande dominans? Att ny forskning visar hur livet i stan får oss att må psykiskt sämre än livet på landet kunde också ha tagits upp.
Storstäderna var i fokus på S ekonomiska seminarium.
Visst är det nödvändigt att hitta bra politik för storstäder och utveckling, rusta förorterna och se till att det funkar att resa och bo. Det är här folk och idéer samlas, och här växer jobben ofta snabbast. Folk gillar städer, fast det är dyrt och trångt.
Men bortse inte från det som i dag hindrar de områden som ska vara tillväxtmagneter:
– Ordning och reda funkar allt sämre.
– Det är för mycket bus, mygel, svartarbete och korruption.
– Storstadsbefolkningar har allt knepigare att resa och bo. Förseningar och köer kostar 30 miljarder per år, enligt en undersökning.
– Unga lämnar Stockholm på grund av bostadsbristen.
– Skolorna fungerar ofta dåligt.
Med andra ord här klarar staten inte sina tre huvuduppdrag, att upprätthålla lag och ordning, att få till fungerande transporter och en undervisning som ger alla samma chanser.
Och det är saker som måste finnas i påsen hos varje politiker som vill skapa en modern och framsynt storstadspolitik.
Men nu ska jag sluta gnälla, som Anna-Lena Brundin uppmanade oss att göra. Att panelen uppskattade S val av tema var helt klart. Och även publiken som tålmodigt höll ut två timmar i en fullpackad varm biograf verkade gilla satsningen på storstäderna, där så många framtida väljare kan finnas.
Så trots att underhållsvärdet var måttligt och språket inte det lättsammaste verkar Weidelich vara på rätt väg.
Tommy Waidelich, ekonomisk talesperson för S.