Vårt vardagsdrickande har ändrats, samtidigt som samhället släpper taget om regler och normer som tidigare bromsade slentriansupandet. Ett märkligt förslag om att tillåta EU-anpassad ”gårdsförsäljning” , vilket öppnar för världens alla tillverkare att sälja sina varor i vilken galleria som helst, utreds . Trots att det skulle krossa det Systembolag politikerna säger sig vilja värna. Återigen talar regeringen med kluven tunga, säger ett och gör något annat.
Ledig och lullig, skriver SvD i ett reportage om våra nya vanor på semestern, där boxen åker fram redan på förmiddagen och ölflaken trängs på gräsmattorna. Hur kul det är för barnen till alla småberusade föräldrar den lilla tid familjen är ledig berörs inte. Att tänka på det skapar skuld och skam, förbjudna känslor i vår allt-genastkultur.  De anhörigas oro och lidanden är en del av priset.

Genomsnittligt super vi ungefär som förr, men inom gruppen finns fler nykterister och fler storkonsumenter, varav ungdomar och stressade storstadsmänniskor är riskgrupper. Tredubblat antal restauranger, ökade öppettider, nya normer & EU-importen, hjälper till.
Minst 20 miljarder varje år är den totala samhällskostnaden för alkoholen – bara i Sverige. Där 3000 människor årligen dör på grund av spriten och ännu fler får starkt försämrad livskvalitet.
Ny forskning visar tydliga samband mellan alkohol och cancer. WHO beräknar att 50 000 personer dör i alkoholrelaterad cancer i Europa varje år, 10 000 av dessa i bröstcancer. Dessa fakta har ännu inte lett till några starkare reaktioner från ansvariga myndigheter i WHO:s medlemsländer.
Antalet dagar för alkoholrelaterad sjukhusvård i England har nått en rekordnivå på en miljon intagningar och visar vad liberala regler, låga priser och stor tillgänglighet kan åstadkomma.

De stora samhällskostnaderna kan även hota en allmänt finansierad sjukvård om riskgruppen blir för stor och dyr. Vill vi att folk ska supa mindre?: Höj priset, behåll Systemet och gör uppror mot alkoholromantiken!