– Nu har de kontroll på natten och det är det viktigaste, bedömer vi, säger Socialstyrelsens inspektör i Umeå Petra Carlbaum till KA.
Socialstyrelsen är nöjda med att kommunen ökat personalen nattetid. Totalt har det blivit elva nya nattjänster i Piteå och efter en ny inspektion i maj, anser myndigheten att personalen nu har tillräcklig uppsikt så att de gamla kan få hjälp när de behöver det.
Innebär det att det alltid finns en personal på varje demensenhet hela natten?
– Ja, förutom när personalen behöver gå ifrån och hjälpa varandra, men så ser det ut på alla boenden. De är borta15 till 20 minuter några gånger per natt. De anställda kan också ringa in extra hjälp om de är underbemannade, säger Petra Carlbaum.

Piteå har också ändrat så att det krävs att den boende själv går med på att lägenhetsdörren ska låsas. Därmed återkallar Socialstyrelsen sitt hot om vite på en miljon kronor mot kommunen.
Något riktigt svar på vad som är en rimlig minimibemanning, ger inte Piteåbeslutet. För man talar inte om hur många boende en personal maximalt ska klara av ensam på natten. Ute i kommunerna har man varnat för att en sådan princip om en personal per enhet enbart riskerar leda till växande demensenheter, inte mer personal.
Räcker det med en personal som permanent bemannar demensenheten, oavsett hur många boende det är?
– Det kan jag inte uttala mig om. Det är alltid en fråga om en bedömning, bland annat av hur dåliga de enskilda boende är och lokalernas utformning, svarar Petra Carlbaum.
På de granskade enheterna ska en personal ansvara för 16 respektive 9 boende med demens.

Socialstyrelsen har gjort flera besök i Piteå sedan SVT-programmet Uppdrag granskning i höstas visade hur gamla irrade omkring ensamma och inlåsta på två av kommunens demensenheter nattetid.
Kommunen svarade först med att förstärka bemanningen dagtid, men tillät fortfarande inlåsning om de anhöriga samtyckte. Och undersköterskor som KA pratade med vittnade om att de gamla fortfarande lämnades ensamma på natten.
Ett stort antal kommuner som i november inspekterades och fick kritik, väntar ännu på om Socialstyrelsen ska godkänna deras förbättringar.

Därför godkänns Piteå

Idag krävs det att varje boende ger sitt samtycke för att lägenhetsdörren ska låsas. Det räcker inte längre att de anhöriga säger ja.
Bemanningen har förstärkts på natten så att personal hela tiden har uppsikt över demensenheterna, förutom när de går ronden.
Också boende som inte kan larma, ska idag kunna få hjälp.
Socialstyrelsen skriver: ”Även i övrigt är bemanningen numera sådan att personalen kan hjälpa personer som inte är orienterade i tid och rum och planlöst vandrar omkring inom enheten."