– De privata utförarna har ju inte några problem med att få ersättningen att räcka, säger Carin Lidman som är socialdemokrat och ordförande i Västerås äldrenämnd.
Är problemet att den kommunala hemtjänstpersonalen inte är effektiv nog?
– Det sa jag inte. Vi måste titta närmare på ersättningsmodellen om det är så att vår egen hemtjänst inte klarar sig på den. Men det finns lite frågetecken kring varför det är skillnader.
Tidigare ha KA beskrivit hur hemtjänstvalet på flera orter lett till oacceptabla villkor för personalen i den kommunala hemtjänsten. Många kommuner har passat på att slimma den egna verksamheten och kapat i de anställdas restider och raster. I Borås, Västerås och Umeå larm-ade facket till slut Arbetsmiljöverket.

I Borås backade kommunledningen när det visade sig att personalen tvingats fuska med tiden hos de gamla för att hinna med. Arbetsvillkoren har idag förbättrats, enligt Kommunal. Men varför valfrihetsreformen medförde att kommunen drog åt svångremmen, kan det tidigare kommunalrådet Karl-Gustaf Drotz (KD), inte förklara.
– Vi införde inte LOV för att sätta en blåslampa på personalen och få ner kostnaderna.
Han säger att han inte var medveten om konsekvenserna.
– Vi gjorde en miss med kringtiden. Den borde ha fått variera efter de olika förutsättningarna i kommundelarna.
Idag styr Socialdemokraterna i Borås, men med bräcklig majoritet
– Vi vill riva upp LOV, men vi kan inte den här mandatperioden, säger Lena Palmén (S), kommunalråd.
Men ni kräver fortfarande 77 procents effektivitet av personalen?
– Vi måste mäta effektiviteten för att veta om de gamla får den tid de har rätt till och jag tror att man kan lägga upp arbetstiden bättre för att öka den tiden.

I Västerås går
den kommunala hemtjänsten back och enligt en verksamhetschef beror det på att ersättningen inte täcker alla kostnader.
Men det finns inga planer på att höja nivån. Först måste man utreda varför det inte går ihop, menar Carin Lidman (S).
I Umeå har S-ledningen satt ett mål på 80 procents kommunal hemtjänst. Samtidigt skär man ner budgeten.
– För att klara konkurrensen måste vi förbättra vår kvalitet. Men det är inte säkert att det kräver mer resurser, säger socialnämndens ordförande Eva Andersson (S).
I Borås menar Karl-Gustaf Drotz (KD) att kommuner som vill ha kvar den kommunala hemtjänsten kanske får räkna med att den måste få kosta lite mer.
– Det kan till och med kan bli lite dyrare totalt sett med LOV för att brukarna ska få kunna välja både privat och kommunal hemtjänst.

Facket slog larm - och Arbetsmiljöverket riktade kritik till:

1 BORÅS: Hård kritik mot att arbetsgivaren inte respekterat personalens behov av raster och restid. Hot om vite om inte kommunen rättade till det. Kommunen tog bort de snäva schablontiderna för varje insats. Stämpelkortet för kringtid slopades också.

2 UMEÅ: Arbetsmiljöverket ser allvarligt på personalens stressiga arbetssituation och har ställt krav på åtgärder. Företagshälsan har kopplats in och kommunen har lovat se över det tajta schemat där personalen har en minut på sig att ta sig till den första brukaren.

3 VÄSTERÅS: Krav på att kommunen ska undersöka arbetsmiljön i en av de kommunala hemtjänstenheterna. Arbetsmiljöverket är särskilt bekymrad över arbetsbelastning och möjligheter för personalen att återhämta sig.