Hallå där: Åke Kestner!
Åke Kestner, Kommunalarbetarens trädgårdsexpert som just nu vakar över Jätteknölkallan som ska slå ut på Bergianska trädgården i Stockholm.
Bergianskas Jätteknölkalla. |
Vad är det som händer?
– Jätteknölkallan vi har kommer från Sumatra, den är 16 år och nu ska den blomma. Det är alltid sensation, senast vi hade en blommande Jättekalla var 1935.
Hur vet ni att den ska blomma?
– Vi har vetat det ett par veckor, och nu växer den 6 – 7 cm om dagen, och nu har vi börjat känna lukten när vi går nära.
Den luktar illa, varför det?
– Ja det luktar lite sopor, men det blir ännu starkare sen, när den slår ut. Den vill locka till sig asbaggar som ska hjälpa till med pollineringen, och luktar därför som ett dött djur.
Kommer det att bli rusning till Bergianska nu?
– Ja, ingen här har ju varit med om det här, så det är väldigt spännande. I naturen blommar Jättekallan vartannat eller vart tredje år, men i växthus sker det mer sällan. Vi följer utvecklingen nu, fotograferar och lägger ut nya bilder efterhand på vår hemsida.
Hur länge blommar den?
– Bara två till tre dygn, då hölsterbladet, ”kjolen”, är utslagen. Sedan säckar hölsterbladet ihop och täcker honblommorna så att de skyddas medan frukterna utvecklas.
Jätteknölkallor, (Amorphophallus titanum) blir normalt 1,5 - 2,5 m och växer bara på branta sluttningar i västra Sumatras regnskogar i Indonesien. De är koncentrerade till ett område stort som Småland. Sumatras regnskogar anses vara bland världens äldsta och hyser ett mycket stort antal växt- och djurarter, många är utrotningshotade. Man vet inte hur vanlig eller ovanlig jätteknölkallan är.
Källa: Bergianska trädgårdens hemsida
Följ Jättekallans blomning på www.bergianska.se