Iva Ukalovic får rungande applåder när hon berättar om att många barnskötare får vikariera som förskollärare, men utan att få lön för arbetsuppgifterna.
Barnskötarna riskerar också att få sluta om en förskollärare söker den tjänst de är anställda på. Många av barnskötarna är upprörda över det ökade ansvaret utan ersättning, stora barngrupper och stängda förskolor under sommaren.

En annan av barnskötarna på mötet tar upp problemet med att förskolor inte får ta in vikarier på grund av dålig ekonomi i stadsdelen. Annelie Hultén svarar att de flesta stadsdelar har god ekonomi, men att de inte alltid agerar som stadshuset önskar.
– Det är inte tänkt att stadsdelarna ska lägga pengarna på hög, men en del gör det. Vi uppmanar dem att anställa, säger Annelie Hultén.

Det är över 150 barnskötare på Folkets hus och träffar Annelie Hultén (S), Jan Mellgren från Center för skolutveckling och Anders Hagberg på Kommunals avdelning väst. Mötet är en yrkesträff för arbetsplatsombud och är anordnat av Kommunal. Med och arrangerar är barnskötaren Gerda Svendsen, som är ordförande på Kommunals sektion 15 i Östra Göteborg. Hon förklarar att många barnskötare inte blir anställda trots att det finns behov av mer personal.
– Idag har vi arbetslösa barnskötare som inte är välkomna på grund av LAS-reglerna, säger Gerda Svendsen.