Industrin vill ta täten i lönematchen
Fackförbunden och arbetsgivarna inom industrin har tagit fram ett förslag till ett nytt Industriavtal. De vill som tidigare att lönerna i industrin ska bli vägledande för hela arbetsmarknaden.
Industriavtalet är ett samarbetsavtal som handlar om hur löneförhandlingarna ska gå till. Det ska inte blandas ihop med de löneavtal som gäller för branschen fram till slutet av året och början av 2012.
Tanken med industriavtalet, det första slöts 1997, har hela tiden varit att det ska bidra till man undviker konflikter, det ska stärka industrins konkurrenskraft internationellt och även påverka lönesättningen inom andra sektorer som offentliga sektorn och handeln.
Fack och arbetsgivare inom industrin vill helt enkelt ha ledartröjan och vara först ut på plan i lönematchen. De vill även att de övriga lagen köper deras syn på hur spelet ska föras.
Parterna vill att löneläget i industrin ska vara riktmärke på arbetsmarknaden. Men efter förra avtalsrörelsen hoppade den största arbetsgivaren Teknikföretagen av i protest mot att andra branscher som LO-förbundet Handels fick löneökningar som var högre än inom industrin.
Sen dess har förhandlingar om ett nytt avtal förts.
– För oss är det viktigt att vi kan fortsätta utjämna löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade branscher som vi gjort de två senaste avtalsrörelserna. Vi har diskuterat det nya industriavtalet i LO:s styrelse och funnit att det går att förena med LO-samordningen av lönerna och en fortsatt satsning på förändrade relativlöner, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i en kommentar.
Så funkar spelreglerna
Industriavtalet slöts första gången 1997 och reglerar hur avtalsförhandlingarna för industrin ska gå till.
De sex medlare, ”opartiska ordförande” (OpO) som ska bistå i förhandlingarna får med det nya avtalet en starkare ställning. Sex personer har utsetts till opartiska ordföranden:
Jan-Peter Duker (tidigare vice vd på Svenskt Näringsliv)
Eva-Helena Kling (tidigare chefsjurist på Sif)
Anders Lindström är ordförande i OpO-gruppen (tidigare generaldirektör på Medlingsinstitutet)
Christina Nygårdh (tidigare på förhandlingschef Sveriges Ingenjörer)
Erland Olauson (tidigare LO:s förste vice ordförande och avtalssekreterare)
Karl Olof Stenqvist (tidigare förhandlingschef på Teknikföretagen)De kan komma med egna lösningar om inte förhandlingarna lett till ett nytt avtal en månad innan avtalsperioden är slut och de kan skjuta upp varslade stridsåtgärder en tid.
Industriavtalet som nu ska godkännas av parterna skrivs under av ”Facken inom industrin” som är If Metall, Livs, Pappers, GS, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Arbetsgivarna är Teknikföretagen, Stål- och Metallförbundet, Skogens och Livsmedelsbranschens arbetsgivarorganisationer, Industri- och kemibranschen m fl.