Därför har rätten beslutat att tillfälligt upphäva Socialstyrelsens hot om vite mot Piteå kommun. Det betyder inte att Förvaltningsrätten ger kommunen rätt i sak, ett beslut i hela ärendet kommer senare. Men på Piteå kommun ser man det som en upprättelse.
– Socialstyrelsens krav var för svepande. Det var inte sakkritik, säger socialchef Mikael Lekfalk till Piteåtidningen.

Piteås åtgärder har två gånger underkänts av Socialstyrelsen, som till slut beslutade att kommunen ska betala en miljon kronor om man inte rättar till problemen. Kommunen fick bland annat kritik för att inte ha förstärkt nattbemanningen på demensenheterna och för att man fortfarande låste in gamla som inte kunde ge sitt samtycke själva.

Kommunen överklagade beslutet om vite och Förvaltningsrätten ger nu Piteå rätt i att det är för oklart vad kommunen måste göra för att slippa miljonböterna. Socialstyrelsen får också kritik för kravet på kommunen att genomföra förbättringar på samtliga demensenheter i kommunen. Trots att enbart två boenden inspekterades.
– Det är den del som vi fortfarande överklagar, att de är så svepande och kritiserar alla boenden, säger socialnämndens ordförande i Piteå Agnetha Eriksson (S) till KA.

Piteå har efter det uppmärksammade inslaget i Uppdrag granskning i höstas, ökat bemanningen i två steg. Senast beslutades att nattbemanningen ska förstärkas med 11 nya tjänster. Kommunen backar också när det gäller principerna för inlåsning av boende. Så kallat presumtivt samtycke, att de anhöriga ger sin tillåtelse, accepteras inte längre.

På Socialstyrelsen vill man inte kommentera vare sig beslutet från Förvaltningsrätten eller de nya åtgärder som Piteå beslutat om.
– Vi har inte fattat något beslut än, säger Petra Carlbaum, jurist som handlägger ärendet.