Män är så slarviga de vill
Män är slarvigare än kvinnor. De är slarvigare med sina kroppar, med sina relationer och med sina liv. Och de mår därefter.
”Det är synd om mannen” är rubriken på en stor kartläggning av den svenska mannens levnadsvillkor som tidskriften Fokus har gjort. Det är ingen munter läsning:
Män äter för lite frukt och grönsaker i alla åldrar, män är mer stillasittande, de super mer, snusar mer och är fetare.
Som exempel berättar Fokus om en bondgrabb från Västergötland som flyttade upp till Stockholm och jobbade som väktare. Han hade ingen familj, inga nära vänner. Han gick och skramlade med en nyckelknippa mot låret och avslutade dagarna med en snabb middag på en pizzeria eller vid ett korvstånd. Sedan pendeln till förorten, in på 7-Eleven, köpa formfranska, Flora, hushållsost. Hem till tomheten och äta upp hela limpan. 22 rostisar. När han till sist kom till Stephan Rössners enhet på Karolinska sjukhuset vägde han 170 kilo.
”Hans egentliga problem var inte ätstörningar utan total ensamhet”, säger Stephan Rössner.
Drygt 1000 män tar livet av sig varje år, jämfört med drygt 400 kvinnor. En undersökning som kampanjen Hjärnkoll har gjort, visar att det finns stora skillnader mellan män och kvinnor när det gäller synen på psykisk ohälsa.
Män anser i högre utsträckning än kvinnor att det är skamligt att ha psykiska problem, män vet inte vart de ska vända sig om de får problem med sin psykiska hälsa – och de skäms för att söka hjälp eller berätta om det för sina vänner.
Vi vet också att killarna är klart överrepresenterade när det gäller våld, både som förövare och som offer. Många gånger finns alkoholen med i bilden.
”Män har alltid fått dricka alkohol som de behagar och att själva kunna bestämma över sin alkoholkonsumtion är närmast en del av att vara en ”riktig man”, säger läkaren Maria Danielsson vid Socialstyrelsen till Fokus.
Ska man då låta dem skylla sig själva, männen?
Tja, så kanske man kan tänka om man inte är man själv. Eller om man har två söner, som jag. Men jag inser att jag måste lära mina söner vissa saker:
Att det inte är okej att supa hur mycket som helst, inte ens om man är en riktig karl.
Att ha ett bra kontaktnät är viktigt! Kyrkan, scouterna och fotbollsklubben är superviktiga ställen, där barnen får social träning och hittar en grundmurad gemenskap.
Och, inte minst, att det är okej att prata om psykisk ohälsa. För då blir vi mindre ensamma och mår bättre. Både män och kvinnor.
JA
Nyhetsmagasinet Fokus – förklarar sammanhang och politik så att alla förstår.
NEJ
Ännu större besparingskrav på förskolorna. Tar det aldrig slut?