Väntat bakslag för Obama
Som väntat blev "mid term elections" i USA ett bakslag för Obama och demokraterna. När siffrorna nu börjar strömma in så vinner republikanerna en tydlig majoritet i representanthuset medan demokraterna möjligen behåller majoriteten i senaten med något mandat.
Men det spelar inte så stor roll eftersom det i praktiken krävs 60 av 100 mandat i senaten för att kunna driva igenom beslut på egen hand, och det har inget av partierna.
![](https://images.lomediehus.se/app/uploads/sites/5/2010/11/27182745/94772_1_31.jpg?auto=format&crop=faces&facepad=10&fit=crop&q=50&w=608)
Jonas Sjöstedt är riksdagsledamot (V) och bloggar vecka 44 på Kommunalarbetaren.
Bakslaget är väntat. Många av de grupper som gav Obama seger 2008, minoriteter och ungdomar, går inte och röstar i dessa val som har lägre valdeltagande. Den ekonomiska krisen har drabbat folk hårt och Obama möter kritik från två håll.
Till höger utmanas han av den reaktionära Tea Party-rörelsen medan många vänsterväljare tycker att den utlovade förändringen av USA har uteblivit. Det var bäddat för valförlust.
Ser man på valkartan så har demokraterna förlorat mandat som man tidigare har vunnit i syd och staterna mellan kusterna. Längs östkusten och väskusten håller man däremot ställningarna hyggligt.
Med republikansk dominans i kongressen kommer Obama att få det svårt att driva igenom större förändringar. Det kommer att bli blockeringar eller urvattnade kompromisser. För frågor som stärkta fackliga rättigheter och klimatet innebär det att mycket lite gott är att vänta i USA de kommande åren.
En förlust 2010 innebär inte att Obama kommer att förlora presidentvalet 2012. Tvärtom kan det faktum att republikanerna både blir mer extrema och mer splittrade i sin framgång göra att Obama kan vinna igen om två år.
I min gamla hemstat New York hade mitt amerikanska parti, Socialistpartiet, en gemensam kandidat med de gröna i guvernörsvalet, Howie Hawkins. Howie som är en tydlig vänsterprofil är medlem i bägge partierna. Målet med kampanjen var främst att nå mer än 50 000 röster så att de gröna kan få en ”ballot line”, alltså automatiskt stå på valsedeln, i kommande val.
Vallagarna i New York gör det extremt svårt för kandidater från små partier att få kandidera om man inte samlar in tiotusentals namn under kort tid. Det ser ut som om Howie lyckades. Med 1.4% av rösterna i delstaten klarade han att ta mer än de nödvändiga 50.000 rösterna.
Se där, en liten tröst i bedrövelsen.