I dag, onsdag, presenterar EU–kommissionen sitt handlingsprogram för 2011 samt ”Monti–rapporten” om hur den inre marknaden ska utvecklas och fungera bättre.
Då kommer kommissionen med ett icke–juridiskt bindande dokument att förklara att strejkrätt och fri förhandlingsrätt är grundläggande friheter.
– Mer kan vi inte göra. Det är endast medlemsstaterna som juridiskt kan stärka strejkrätten och förhandlingsrätten. Då krävs en ändring av EU:s fördrag, säger Sjoerd Feenstra vid ett besök i Stockholm.

Från fackligt håll fanns förväntningar om att kommissionen ska göra ett mer tvingande utspel om hur utstationeringsdirektivet ska tolkas.
Detta direktiv är till för att motverka social dumping. Det talar om vilka villkor som ska gälla för arbetskraft som tillfälligt arbetar i ett annat EU–land. I Laval–domen slog EU–domstolen fast att facken då bara får kräva värdlandets minimivillkor enligt lag eller avtal för löner, arbetstid och semester.

EU–domstolens tolkning i Laval–domen och fyra andra domar har fått Europafacket att dels kräva att utstationeringsdirektivet ses över och dels att medlemsstaterna antar ett socialt protokoll i anslutning till fördraget.
I detta protokoll ska slås fast att fackens och löntagarnas rättigheter går före i de fall de hamnar i konflikt med kapitalets rätt att fritt röra sig över gränserna.

Sjoerd Feenstra förklarar att kommissionen inte kommer att uppfylla något av Europafackets krav.
– Det är meningslöst att öppna upp utstationeringsdirektivet. EU har medlemsstater som vill förbättra och som vill försämra skyddet för löntagarna. De kommer aldrig att kunna enas. Och ett socialt protokoll fyller ingen rättslig funktion. Det är fördraget som gäller, säger han.
Sjoerd Feenstra vill inte i detalj avslöja innehållet i de dokument kommissionen presenterar i dag. Enligt honom är inte deklarationen om strejk– och förhandlingsrätten klar och färdigkompromissad förrän i sista stund.
– Även om den inte blir rättsligt bindande så kommer den förhoppningsvis ändå att göra intryck på EU–domstolen, säger han.
Sjoerd Feenstra avslöjade också att kommissionen förbereder ett nytt brev till den svenska regeringen för att kritisera förändringarna i LAS som tillåter att tillfälliga anställningar kan staplas på varandra i det oändliga.

Tjänstemännens fackliga centralorganisation, TCO, anmälde regeringen till kommissionen för brott mot EU:s direktiv om visstidsanställningar.
Kommissionen håller med TCO och är inte nöjd med regeringens svar om att LAS–regeln står fast.
– I början av nästa år kommer vi på nytt att skriva till den svenska regeringen. Vi är inte nöjda. Förhoppningsvis är regeringen beredd att ta till sig vår kritik, säger Sjoerd Feenstra som annars inte utesluter att Sverige anmäls inför EU–domstolen för fördragsbrott.