Oron har varit stor ute på landets äldreboenden sedan Socialstyrelsen i somras slog fast att det är förbjudet att använda bälten, sänggrindar eller att låsa in personer med demens utan deras samtyckte. Även om det är för att förhindra dem från att rymma eller göra sig illa.

En ny lagstiftning om tvångsåtgärder är på gång, något som både Socialstyrelsen och arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill ha.
Men Kommunal befarar att det bara leder till att kommunerna kan fortsätta ersätta personal med larm och lås. Och lämna de äldre ensamma och inlåsta på natten, som i det uppmärksammade fallet i Piteå.

Facket har tidigare delat arbetsgivarnas åsikt att det är behoven inom äldreomsorgen ska styra bemanningen. Men så har det ju ändå inte varit, menar Annelie Nordström.
– Det är inte behoven som styr idag ute i kommunerna det vet vi ju, säger Annelie Nordström.
Socialstyrelsen har varit tveksam till en lagstiftad minimibemanning med argumentet att en lägstanivå riskerar att bli ett golv. Men bättre med en låg ribba än ingen alls, menar facket.
–  Om man inte vill att det ska droppa ner i källaren så måste man ta till det här. Lokalt lägger vi ner mycket jobb att förhandla om situationen på äldreboenden. Men man har trampat våra medlemmar på tårna en gång för mycket, säger Annelie Nordström.
Hon förstår den frustration som många medlemmar känner och att det kan vara lätt att ropa på tvångsåtgärder när man står ute i en underbemannad verksamhet.
– Men det är fel väg att gå. Tvångsåtgärder är något som måste användas i sista sista hand.

Det finns massor av forskning om hur det går att ta hand om personer med demens utan att använda tvång, påpekar Annelie Nordström. Problemet är att kommunerna är för dåliga på att erbjuda dessa åtgärder. De särskilda boendeformerna är för få, idag finns personer med demens på varje enhet. Arbetsplatserna måste också arbeta mer strukturerat med de arbetssätt som bäst stödjer den här gruppen äldre i sin livsföring.
– Det är det här Socialstyrelsen måste styra upp, se till att kommunerna använder den kunskap som finns.