Flera fall av gravida som fått besvär av graviditeten men nekats sjukpenning, har uppmärksammats i medierna efter att Försäkringskassan hävdat att graviditet inte är någon sjukdom. Regeringens utredning Gränslandet mellan sjukdom och arbete som nu varit ute på remiss har föreslagit att gravida istället för sjukpenning ska ha rätt till en särskild graviditetspenning under 30 dagar. Men det kan få en negativ effekt på jämställdheten, varnar LO.
– Om förslaget genomförs skulle arbetsgivare anta att alla kvinnor som blir gravida skulle vara borta ett visst antal veckor i slutet av graviditeten och då ökar diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden, säger Madelene Syrén, utredare på LO.

Utredarna föreslår visserligen en ytterligare pappamånad som kompensation, men det innebär bara att förslagen tar ut varandra, påpekar LO.
Dessutom är det dumt att låsa ersättningen vid graviditetens sista månad.
– Det riskerar att slå orättvist för de gravida kvinnor som har bekymmer vid andra tidpunkter. Vad händer till exempel med en kvinna som får missfall i vecka 20, säger Madelene Syrén som tycker att exemplet visar att det är en bedömning av arbetsförmågan som ska styra rätten till ersättning även för gravida.

LO avvisar också av liknande skäl förslaget om en särskild närståendepenning för personer som nyligen mist sin make, maka eller barn. Människor reagerar olika på sorg och kan behöva bli sjukskrivna flera år efter att dödsfallet har hänt. Kritik riktas också mot att andra dödsfall i familjen, såsom syskon och föräldrar inte föreslås vara grund för sjukskrivning.
På LO är man också tveksam till att införa ett permanent arbetsmarknadspolitiskt program som personer med nedsatt arbetsförmåga kan erbjudas redan efter sex månaders sjukskrivning.
Innan de prövas mot den reguljära arbetsmarknaden måste de vara medicinskt färdigbehandlade och ha fått arbetsträning och vara rehabiliterade, kräver LO.
Det är också viktigt att arbetsmarknadens parter får vara med och utforma det nya bedömningsinstrument som ska tas fram för att avgöra sjukas arbetsförmåga. Det uppdraget ligger nu på Försäkringskassan.

Även om kritiken består mot regeringens rehabiliteringskedja och de nya tidsgränserna i sjukförsäkringen är LO ändå överlag försiktigt positiva till de större förslagen i utredningen, det vill säga hur sjukdomsbegreppet ska tolkas och hur arbetsförmåga ska bedömas i olika lägen.
Kommunalarbetaren har sökt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, men han vill inte kommentera kritiken förrän remisstiden gått ut.