Sjukskrivna kommunalare har rätt till en extra sjukersättning från Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS), genom kollektivavtalet. Villkoren följer den statliga sjukförsäkringen och bedömningen från Försäkringskassan. De nya hårdare sjukreglerna har därför inneburit att fler medlemmar nekas ersättning även från fackets försäkring. Indragen sjukpenning innebär alltså att också ersättningen från avtalsförsäkringen stoppas.

Som KA tidigare berättat har LO och Folksam redan anpassat villkoren i den frivilliga sjuk- och efterlevandeförsäkring som en majoritet av Kommunals medlemmar valt att betala till. Att LO inte tagit initiativ till en förändring även av AGS:en, beror på att man inväntat ett eventuellt maktskifte. Men frågan var uppe inför avtalsrörelsen.
– Det hade varit ett bra tillfälle eftersom den premie som arbetsgivarna betalar då var nere i noll, men i LO-samordningen valde man att prioritera annat, som bemanningsfrågan, säger Renée Andersson, försäkringsansvarig på LO.

Allt färre utbetalningar från avtalsförsäkringen har inneburit stora besparingar för arbetsgivarna. Men det behöver inte betyda att förhandlingsutrymmet är gott.
– Vi får se om vi kan nå fram, tidigare har de varit ganska motvilliga att ändra villkoren, säger Renée Andersson.
Hon poängterar att avtalsförsäkringarna enbart ska vara ett utökat inkomstskydd. Det får inte bli med sjukförsäkringen som med a-kassans inkomstförsäkringar – att arbetsmarknadens parter tvingas ta över ett allt större ansvar från staten.
– Vi ska inte gå mot att vi som parter tvingas avsätta eget löneutrymme för att täcka upp för en hårdare statlig sjukförsäkring.

Den som utförsäkras ur sjukförsäkringen och hänvisas till Arbetsförmedlingens introduktionsprogram förlorar sin fackliga sjukpeng. Om personen återvänder till sjukförsäkringen kan hon eller han åter söka ersättning från AGS. Men för att få rätt till ersättning krävs att anställningen finns kvar eller att försäkringens efterskydd fortfarande gäller.

En möjlig förändring skulle vara att man får behålla AGS-ersättningen under tiden i introduktionsprogrammet?
– Vi har diskuterat lite andra lösningar men jag kan inte säga mer om det nu, säger Renée Andersson.

LO kommer inom de närmaste veckorna att inleda förhandlingar med arbetsgivarna om förändringar i försäkringsvillkoren. En överenskommelse måste vara klar innan den 23 november, då premien ska beslutas på partsägda AFA försäkrings styrelsemöte.