Brandmän ska få samma test
Intagningstesterna för att bli brandman varierar från kommun till kommun i landet. Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill ta fram nationella minimikrav. Med hjälp av ett idrottslaboratorium i Boden pågår just nu det arbetet.
– Målet är att ta fram gränsvärden för vad som krävs för att arbeta som brandman, säger Lena Brunzell på MSB.
För att bli heltidsbrandman krävs att man gått den tvååriga Skydd mot olyckor-utbildningen på någon av landets två räddningsskolor, Revinge eller Sandö.
Men för att sedan få anställning går man igenom ett test på den räddningstjänst man söker till. Ett test som kan se mycket olika ut, beroende på var den ligger. Nu vill MSB ta fram nationella minimikrav för hur testet ska se ut.
– Vi ser hur de SMO-studerande när de söker jobb under den sista terminen kan behöva åka runt på tio räddningstjänster och göra de här testerna. Och de tar ju ett par dagar på varje ställe. Med ett enhetligt test så skulle man ha ett kvitto som man sen kan använda när man söker jobb på räddningstjänsten, säger Lena Brunzell.
Myndigheten har därför givit forskningsföretaget Winternet, beläget i Boden, i uppdrag att se hur ett sådant test skulle kunna utformas. Företaget genomför just nu försök runtom i landet med 46 heltidsbrandmän, 46 deltidsbrandmän, 46 SMO-studenter och 46 personer ur allmänheten. Ett stort arbete alltså, som myndigheten bekostar med tre miljoner kronor.
Kommunal, som organiserar landets heltidsbrandmän, är positiva till MSB:s arbete:
– Vi har länge arbetat för att man ska få till ett nationellt test och nu är det första gången man kan bygga det på vetenskaplig grund, säger ombudsmannen och brandmannen Owe Halvors, som tillsammans med brandmannen Mona Hjortzberg är med i MSB:s referensgrupp för projektet.
Tidigare har de hårda så kallade storstadstesterna kritiserats hårt, bland annat för att testerna enligt vissa sållar bort kvinnliga sökande. Nya nationella test utesluter dock inte att kommunernas räddningstjänster har kvar egna hårdare krav på sökande brandmän.
– MSB kan inte sätta några gränser för kommunerna, det gör kommunerna själva. Sen om det då är kommuner som inte kommer att följa de framtagna gränsvärdena, det vore ju olyckligt, men vi hoppas att många ska följa de rekommendationer som kommer, säger Lena Brunzell på MSB.
– Det här handlar om grundkravet för att bli brandman, säger Kommunals Owe Halvors. Sen finns ju särprägel på olika ställen runtom i Sverige, exempelvis dykare, ytbärgare eller de som har väldigt höga hus. Då får man titta på vad man ska komplettera testet med på lokal nivå.
Lena Brunzell öppnar också för att testerna inte behöver utföras av räddningstjänsterna själva:
– Man skulle kunna tänka sig att nån företagshälsovård, eller Friskis & Svettis eller nån annan utförare gjorde testerna. Sen kunde räddningstjänsten fokusera på de andra kompetenserna som också är viktiga för jobbet.
Redan har Räddningstjänsten Syd (som ansvarar för Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö) låtit Friskis & Svettis genomföra fysiska tester vid en anställning.