Hur bemöter jag förtalet på jobbet?
Jag går hemma med full lön sedan slutet av augusti. När jag skulle börja jobba igen efter semestern blev jag kallad till ett möte med boendechefen och personalchefen. Där fick jag veta att flera kollegor anklagat mig för att inte sköta de boendes hygien och för att bemöta både dem och deras anhöriga på ett respektlöst sätt. Mina kollegor anser också att de är rädda för mig och att jag är aggressiv, med mera.
Nu vill jag bemöta dessa anklagelser, för det är bara förtal och ett sätt för chefen att bli av med mig. Till saken hör att boendechefen och jag för några år sedan hamnade i en konflikt. Jag är en så kallat obekväm anställd och ett starkt platsombud. Under mötet bad jag att få ha en facklig representant närvarande och det fick jag. Men då jag inte är nöjd med fackets agerande under mötet undrar jag hur jag ska få hjälp, så att detta sköts enligt lagar och regler?
Yasmine
SVAR: Av din beskrivning kan man sluta sig till att en konflikt uppstått mellan dig och kollegorna och en sådan konflikt är ett arbetsmiljöproblem, som arbetsgivaren måste ta itu med. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om kränkande särbehandling i arbetslivet ska arbetsgivaren planera och organisera arbetet så att kränkande särbehandling så långt möjligt förebyggs. Det ska också finnas särskilda rutiner för att en arbetstagare som utsatts, snabbt får stöd och hjälp.
När en konflikt mellan flera arbetstagare uppstått på en arbetsplats kan det vara svårt för de lokala fackliga företrädarna att ge det stödet och den hjälpen och samtidigt förhålla sig neutrala.
Därför är rekommendationen att Kommunals avdelning utanför arbetsplatsen snarast kopplas in. Det framgår inte av din fråga om den fackliga representanten på mötet var en avdelningsombudsman. Har Kommunals avdelning redan kopplats in och du är missnöjd med den hjälp och det stöd du fått därifrån, råder jag dig att snarast vända dig till förbundet i Stockholm.