Första veckan behöver man inget läkarintyg. Därefter avgör Försäkringskassan om man får vara hemma. Det är inte vanligt att man får sjukpenning enbart för sömnstörningar. De som får sjukpenning har oftast någon annan sjukdom också, till exempel värk eller depression.
Svåra sömnstörningar med svåra symtom dagtid kan ge rätt till sjukpenning på deltid, enligt Socialstyrelsens rekommendationer.

Vad kan arbetsgivaren göra?

Omplacering. Trötthet orsakar många trafikolyckor, kanske så stor del som 10-20 procent. En trött bussförare kan alltså vara en trafikfara. En arbetsgivare som misstänker att den anställde är för trött för att köra säkert måste ingripa. Arbetsgivaren kan omplacera den anställde till andra arbetsuppgifter, men kan inte tvinga någon att sjukskriva sig.
Rehabilitering. Arbetsgivaren måste erbjuda hjälp om en anställd sover så dåligt att han eller hon har svårt att klara jobbet. Det kallas att arbetsgivaren har rehabiliteringsskyldighet. Skyldigheten gäller för alla yrken, inte bara inom trafiken. Den anställde har också skyldighet att medverka vid rehabiliteringen.