SKL har tidigare gjort jämförelser av vilka kommuner som har den bästa äldreomsorgen, enligt ett antal faktorer, bland annat hur nöjda de gamla är. I en ny rapport har man granskat skälen till att vissa är mer framgångsrika än andra. Det har inte varit möjligt att ta reda på det med hjälp av statistik, istället har man intervjuat 30 förvaltningschefer i utvalda kommuner.

En av punkterna rör arbetsvillkoren för vårdpersonalen. I de kommuner som ligger i framkant är det tydligt för personalen vilka karriärvägar som finns, det satsas på kompetensutveckling för all personal och de som specialiserar sig eller tar på sig ledningsuppdrag får också en tydlig belöning i form av högre lön.

I Sjöbo kommun har man infört omsorgshandledare på varje grupp av tio anställda. Omsorgshandledaren har utbildat sig på deltid i två år och är enhetschefens förlängda arm ute i verksamheten.
SKL pekar också på vikten av en individanpassad äldreomsorg. Det kan innebära att man som i Malung för varje brukare har infört en kontaktperson som ofta stämmer av vilka behov den gamla har.

Ett hinder i vägen är den ”sjukhuskultur” som fler av de intervjuade vittnar om finns på äldreboenden. Många anställda har en bakgrund inom landstinget och ser för mycket till kroppsliga behov som ”hel, ren och varm” och för lite till vilka själsliga behov varje individ har, menar förvaltningscheferna. Det talas om en ”långvårdskultur” där arbetet präglas av att de äldre förväntas anpassa sig till verksamhetens rutiner istället för tvärtom.

SKL lyfter därför fram kommuner där man har anställt kulturarbetare och socialpedagoger för att utveckla sysselsättningen för de äldre. Andra har bara helt enkelt slutat göra allting i grupp och låtit de äldre som inte vill åka på utflykt göra något annat den dagen.
Arbetsgivarorganisationen SKL:s budskap med sina jämförelser är ofta att mer resurser och mer personal inte alltid behöver ge en bättre verksamhet. Det påpekas även i denna studie.

Men det finns konkreta exempel i studien som visar på betydelsen av resurser och kompetens. I Osby kommun i Skåne fanns problem med en aggressiv kvinna som var både dement och hade drabbats av en stroke. En demenssjuksköterska menade att problemet hade med hög personalomsättning att göra och när kommunen anställde två vana vikarier att på heltid ta hand om kvinna upphörde hoten och våldet.

Åtta framgångrecept för en bra äldrevård

1) Individanpassad omsorg. Exempel: brukare har en kontaktperson så att vården kan skräddarsys efter den äldres önskemål.
2) Möjligheter att utvecklas för personalen. Exempel: undersköterskor som specialiserar sig eller blir arbetsledare. Viktigt att det också innebär löneförhöjning.
3) Att ledningen förankrar mål och visioner för verksamheten.
4) Politiker som ställer krav på bra beslutsunderlag och tjänstemän som stöttar.
5) Använd systematiskt kvalitetsarbete och jämförelser med andra kommuner.
6) De gamlas behov ska styra personalens insatser.
7) Tydlig ansvarsfördelning mellan kommun och landsting.
8) Skapa nätverk med andra liknande kommuner.

KÄLLA:
SKL