Den första utvärderingen av dem som utförsäkrats vid årsskiftet, enligt de nya hårdare sjukreglerna, visade att drygt en tredjedel på nytt ansökt om någon typ av sjukersättning, efter tre månader i Arbetsförmedlingens så kallade arbetslivsintroduktion. Efter tre månader hos Arbetsförmedlingen har man nämligen rätt att åter söka sjukpenning.

När nu Försäkringskassan har följt upp vad som har hänt fram till augusti i år, visar det sig att nästan alla som sökt, drygt 6000 personer, också beviljats sjukpenning eller rehabiliteringspenning.
Tillsammans med de drygt 3000 personer som direkt vid årsskiftet beviljades varaktig sjuk- eller aktivitetsersättning, det vill säga det som tidigare hette förtidspension, motsvarar det 55 procent av de utförsäkrade. Mönstret är detsamma även för den grupp människor som utförsäkrades under första kvartalet 2010.

Av den andra hälften som alltså inte återvänt till sjukförsäkringen, deltar hälften i något av Arbetsförmedlingen program med aktivitetsstöd och 23 procent, eller 1500 personer har någon form av arbete.