Fler blir av med assistansersättning
Sen 2007 har antalet personer med funktionshinder som blir av med den statliga assistansersättningen ökat. Orsaken är förändrad rättspraxis och en mer enhetlig bedömning av Försäkringskassan.
– Efter att vi blivit en statlig myndighet så har vi börjat göra mer lika över hela landet. Tidigare gjorde vi olika, säger Magnus Liefvendahl, verksamhetsansvarig på enheten för sjukförsäkring och funktionshinder vid Försäkringskassan.
Vartannat år ska assistansersättning, enligt lag, omprövas. Först nu börjar Försäkringskassan leva upp till det kravet. Det är en orsak till att fler blir av med sin assistansersättning.
– Det drabbar självklart våra medlemmar men framför allt är det en stor förlust för den som har haft assistansersättning och inte längre får det, säger Kommunals ombudsman Joakim Oscarsson.
Under det första halvåret i år har 143 personer hamnat under den gräns på 20 timmars assistansbehov per vecka, som ger rätt till assistansersättning. Det är nästan lika många som under hela förra året, då 146 personer blev av med ersättningen. Det är fortfarande en lite andel, men den ökar för varje år.
För tre år sen var det drygt en procent av alla omprövningar av assistansersättningen som ledde till ett negativt beslut. Nu är andelen uppe i tre procent och ökningen kommer att fortsätta, om inte lagen ändras, säger Magnus Liefvendahl.
– Andelen ökar för varje år och vi följer bara den rättspraxis som råder.
Avgörande för utvecklingen är en regeringsrättsdom från 2007, där begreppet grundläggande behov av assistans ifrågasattes. En del olika moment ansågs inte av Regeringsrätten ingå i grundläggande behov.
– Att till exempel laga mat åt brukaren ingår inte i ett grundläggande behov, säger Magnus Liefvendahl.
Försäkringskassan ska nästa år rapportera till regeringen om hur regelverket efterlevs.
För den som blir av med den statliga assistansersättningen och anses klara sig på under 20 timmars assistans per vecka, finns ändå en möjlighet att få personlig assistans, men det är upp till den kommun brukaren bor i. Andra lösningar kan också vara aktuella.
– Min förhoppning är att dessa personer beviljas personlig assistans men det kan också vara en kombination av assistans och till exempel hemtjänst, säger Magnus Liefvendahl.
Kommunal har ingen uppfattning ifall det blivit vanligare att hemtjänsten går hem till brukare som tidigare haft assistansersättning.
Indragen assistansersättning
Antal och andel omprövningar som lett till att assistansersättningen dragits in:
Antal Andel 2007: 57 1,1 procent 2008: 100 2,2 procent 2009: 146 3,1 procent Första halvåret 2010: 143 ------------ Källa: Försäkringskassan och nyhetsbrevet Assistanskoll