– Vi kan titta på om arbetsuppgifter som tvätt och städ till exempel kan bli en sysselsättningsverksamhet för utvecklingsstörda, säger Agnetha Eriksson.

För att avlasta undersköterskorna menar du?
– Ja, det finns arbetsuppgifter som kanske kan göras på ett annat sätt. Vi kan koppla in Samhall och erbjuda en vettig daglig sysselsättning. Då kan vårdpersonalens tid användas direkt till omvårdnadsarbete istället.

Socialstyrelsen riktade i början av veckan hård kritik mot Piteå kommun för att ha skurit ner så på bemanningen på äldreboendet Öjagården att dementa lämnats ensamma på natten. Socialnämnden i Piteå saknar arbetssätt för att upptäcka och åtgärda fel och brister i verksamheten, anser Socialstyrelsen.
Och trots larm från personalen har politikerna inte gjort något åt situationen.

Varför gjorde ni inget när personalen larmade?
– Det var inte förrän i april som det kom upp med den här lex Sara-anmälan…

Men det har ju skrivit jättemycket om det i lokaltidningen innan och en undersköterska var i november upp i kommunfullmäktiges talarstol och berättade?
– Vad det handlar om är en resursfråga att man har för lite personal. Vi har inte möjlighet att fördela om medel inom vår påse, utan det måste skjutas till pengar från kommunstyrelsen.

Och det kommer ni att begära nu?
– Absolut. Men det handlar inte bara om Öjagården, vi måste titta på allt. En till person på natten kostar en miljon. Det behövs mycket pengar för att göra väldigt lite.